На парламентарните избори в Холандия ще броят ръчно бюлетините

На парламентарните избори в Холандия през март бюлетините ще се броят ръчно.

Целта е да се избегне евентуална компютърна атака срещу информационната система, която използва Избирателната комисия в страната. Смята се, че компютърните програми, с които тя работи, са прекалено уязвими от атака на хакери, обяви вътрешният министър Роналд Пластерк.

На 15 март 12,6 милиона холандци с право на глас избират новия състав на 150-местния си парламент. Властите заявиха, че са много бдителни за евентуални опити за хакерски атаки. Коментарът им идва на фона на обвиненията на американското разузнаване към Русия, че се е намесила в президентските избори в САЩ.

„Не мога да изключа някои държави да се опитат да повлияят на политически решения и на общественото мнение в Холандия за своя изгода“, заявява холандският вътрешен министър в писмо до парламента. Той също така изразява опасения за уязвимостта на използвания от Избирателната комисия софтуер, която поражда риск изборите да бъдат манипулирани.

По молба на телевизия RTL експертът на компютърна сигурност Сеймен Рувхоф е извършил собствено изследване на софтуера и е стигнал до извода, че „обикновен Айпад има по-добра защита от холандската избирателна система“.

Поради това вътрешният министър и Избирателната комисия са решили този софтуер да бъде заменен от ръчно броене на бюлетините.


image0 (9K)