На какво се дължи мускулната треска?

Всяко повишаване интензивността на вашата тренировка и тренировъчна програма може да доведе до мускулна треска, която не е нещо, за което да се тревожите, тъй като е естествена реакция на вашето тяло.

Добрата новина е, че вашето тяло ще свикне с повишената активност доста бързо, така че мускулната треска не трябва да се превърне в нещо, което винаги се появява и трябва да намалее с времето.

Мускулната треска е нещо напълно нормално

Често  разпространявано е,  че мускулната треска всъщност представлява натрупване на млечна киселина. Млечната киселина обаче не е компонент на този процес, твърди доклад на Американския колеж по спортна медицина.

Млечната киселина се получава по време на тренировката, тъй като мускулът продължава да разгражда глюкоза, след като всички налични кислородни ресурси са използвани. Оказва се, че тя не се задържа в тялото достатъчно дълго след тренировка, за да причини такава болезненост, пише bgathletic.com.

На какво се дължи при това положение мускулната треска?

Всъщност треската представлява страничен ефект от възстановителния процес, който се развива в отговор на микроскопични увреждания в мускулните влакна. След като мускулите са били повредени, възниква възпаление и започва натрупване на електролити, като например калций.

Имунната система също се включва, както свидетелства проучване от 2016 г. в списанието Frontiers in Physiology, изпращайки имунни клетки, познати като Т-клетки, за да проникнат в местата на увреждане.

Как точно това причинява болка, не е съвсем ясно на учените, но те са убедени, че мускулната треска не е знак, че трениращият е направил нещо нередно. Вместо това болката е индикация, че прогресирате в упражненията си.

Разбира се, екстремната болка, която продължава няколко дни и не ви позволява да си вдигнете крайниците, най-вероятно изисква медицинско внимание.


image0 (9K)