На каква температура да заложите, ако искате да спите безпроблемно?

Искате да спите дълбоко и безпроблемно. На каква температура да заложите? През зимата вероятно надувате инстинктивно парното, а в горещите месеци се чудите как да разхладите максимално спалнята.

Не преминавайте в никоя от двете крайности, защото това може сериозно да обърка съня ви. Според здравните експерти идеалната температура за качествен сън е между 15,5 и 19,5 °C.

Когато сте в леглото, опитвайки се да заспите, температурата на тялото ви намалява, за да улесни заспиването. Ако вие сте превърнали стаята си в парник или морга това може да доведе до безпокойство и да повлияе на качеството на съня, особено в REM (бързо движение на очите) – степента на сън с най-висока мозъчна активност.

По време на този етап има силна мозъчна дейност и често сънувате. Налице са спонтанни бързи движения на очите и минимално движение на тялото. Обикновено е трудно да се събудите в този период.

За качествен и спокоен сън ще помогне приглушената светлина и тишината. Особено стимулираща е обстановката в стил „пещера“.

В случай, че ви е леко хладно, можете да се адаптирате като сложите чорапи или термофор с гореща вода на стъпалата. Така ще предпазите крайниците си от изстиване и ще подсилите оросяването им.

В стаята на бебето или малкото дете температурата трябва да е по-висока – между 19,5 и 22 °C.


image0 (9K)