На добър път на Випуск 2016 на училище “Христо Ботев’’, Ню Йорк!

На официална церемония в сградата на Генералното консулство в Ню Йорк, училище “Христо Ботев връчи удостоверенията за завършено обучение по български език и литература, история и география на първия си випуск. Гости на събитието бяха Милен Люцканов – Генерален консул на Република България в Ню Йорк, Пламен Георгиев – Консул на Република България в Ню Йорк, г-жа Нели Гипсън – представител на Американска фондация за България и фондация Тианадера, проф.Диана Гергова – един от най-изтъкнатите български траколози към Националния археологически институт с музей при БАН, родители и учители. Поздрави към завършващите отправиха Генералният консул, г-жа Нели Гипсън и преподавателите им, а родителското настоятелство изненада децата с огромна торта и подаръци.


Първият випуск на училище “Христо Ботев бе изпратен от ученици и родители и в последния учебен ден за годината. Тогава първокласниците, които получиха първите си удостоверения, поздравиха завършващите абитуриенти. Зрелостниците поведоха малките ученици за ръка и всички заедно преминаха под цветен венец. Така първокласници и дванадесетокласници направиха следващата важна крачка в живота си. Големите – към колежите и университетите, а малките – към класните стаи на 2 клас.




Випуск 2016 е гордост за всички учители, ученици и родители, защото тези млади хора са основната причина за създаването на училище “Христо Ботев – със сформирането на техния клас през 2005 г. се поставя и началото на школото. 12 години зрелостниците са посвещавали неделния си ден на заниманията по български език и литература, история и география. Мнозина от тях са печелили награди, грамоти и почетни места от международни състезания и олимпиади по литература, фотография и изобразително изкуство.
Училище “Христо Ботев е най-голямото българско училище на територията на петте щата, в които живеят неговите ученици, а именно: Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Делауеър и Пенсилвания.
Децата са разпределени в класове от 1 до 12, а най-малките възпитаници на школото посещават занимания за предучилищна възраст и група за деца от 3-5 години. Фолкорният танцов състав, театралното студио и класовете по Арт са извънкласните форми, които допълнително обогатяват основната програма.

Дима Маркова
Училищен ръководител и преподавател на випуск 2016
специално за в. „България СЕГА“

Източник: България сега


image0 (9K)