На гости на траките в Мезек

Тракийската куполна гробница с. Мезек (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село, в община Свиленград, в могилата Мелтепе. Село Мезек е разположено на около 13 км югозападно от Свиленград.

[ad id=“263680″]

..

gligan_mezek_resizedВ насипа на могилата през 1908 г. селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177 кг. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул – Турция, тъй като през 1908 г. този район все още се намирал в границите на Турция. В музея в Хасково се намира гипсова отливка на оригинала.

Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Проучена е от проф. Богдан Филов – виден български археолог и политик, министър-председател на България в две правителства в периода 1940 г. – 1943 г. Обявена е за паметник на културата в бр. 67 на Държавен вестник от 1968 г.

Гробницата е покрита с внушителен могилен насип с височина 14-15 м и диаметър при основата 90 м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20 м коридор (дромос). Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол. Общата дължина на съоръжението е около 31 м.

[ad id=“225664″]

..

В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика, които са изложени в музеите в София и Хасково. Сред тях има златни накити, обеци, нагръдник от желязо, сребърни, златни, бронзови и глинени съдове, бронзов канделабър (голям трикрак свещник с лампи), висок 134 см, украсен с голяма статуетка на танцуващ сатир. Предполага се, че гробницата е използвана като храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от шест погребения. В предверието е била погребана жена.

Самата гробница е великолепно архитектурно творение.

За да посетите гробницата с екскурзовод, е необходимо да се свържете се информационния център в с. Мезек. Центърът предлага посещения на Тракийската куполна гробница при с. Мезек и Средновековната византийска крепост при с. Мезек при предварителна заявка.

Под връх Шейновец (704 м н.в.)се намира още една тракийска куполна гробница. Предверието й е малко и почти разрушено, куполното помещение засега е запазено, но подовата настилка е изцяло разбита от иманяри.

Източник: bulgariatravel.org


image0 (9K)