На Бузлуджа: 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов

[ad id=“225664″]

Чествания по повод 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димимитър и Стефан Караджа ще се проведат в местността Бузлуджа, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Тържествата ще започнат в град Казанлък, в 09.30 часа с поднасяне на венци и цветя на барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица.

На връх Хаджи Димитър (известен със старото си име Бузлуджа) тържествата започват в 11.00 часа.

Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата.

Около 11.30 часа ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха.

[ad id=“263680″]

След това родолюбивите българи, дошли на върха ще могат да видят мащабната историческа възстановка на близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“ за гибелната битка на войводата и неговата чета „150 години Бузлуджанска епопея“.

След раздаване на обреден курбан по обед честванията ще продължат с народния събор – надпяване под надслов „Балканът пее хайдушка песен“. Община Казанлък за първи път организира подобно надпяване, изцяло с възрожденски и патриотични песни и вече има заявено участие на повече от 20 общини.

Община Казанлък е организирала транспорт за всички желаещи в съботния ден. Автобусите за върха ще тръгват в 09.30 часа пред хотел „Казанлък“. Цената на билет в едната посока е 3 лв., а в двете – 4 лв.

Връщането обратно ще започне след 15.00 часа.

[ad id=“236999″]

Няма да има промени в движението в пътния участък към Бузлуджа. От Общината призовават водачите да бъдат внимателни, тъй като се очаква натоварен трафик.


image0 (9K)