Наши хирурзи оперираха 15 часа, спасиха живота на млада жена

Наши хирурзи спасиха живота на 33-годишна жена. Те са провели сложна операция, която е продължила 15 часа.

Жената е приета в болницата в кома и с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма, разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка.

Лекарите са стабилизирали пациентката и са решили да извършват сложна медицинска процедура, която е известна като „бързопоточен мозъчен байпас“. Те установили, че двете сънни артерии на жената, които снабдяват мозъка с кръв, са запушени. Открити били още 2 аневризми, разположени под черепната основа.

Хирурзите взели присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който трансплантирали във врата на болната и така свързали здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд.

„Единствената възможност, която стоеше пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообръщението за превенция на последващи кръвоизливи. Така създадохме „нова сънна артерия“ и извършихме т.нар. „бързопоточен байпас“. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообръщението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си“. Това коментира д-р Емил Кръстев, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

 

 


image0 (9K)