Наши изтребители екскортират руски бомбардировачи над Черно море

Румънски, български и турски изтребители са „екскортирали“ във вторник четири руски бойни самолета, които са прелетели над Черно море, близо до въздушното пространство на НАТО.

Това съобщи представителят на румънското Министерство на националната отбрана на страната Константин Спину пред агенция „Аджерпрес“.

„Румънските, българските и турските военновъздушни сили изпълниха задачата на военна полиция вчера, когато четири руски самолета са се приближили близо до въздушното пространство на НАТО. Руските сили не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, а са останали през цялото време в международното въздушно пространство“, каза Спину, цитиран от БНТ.

Той заяви още, че руските самолети са навлезли в зона, в която близките страни имат право да изискват от  пилотите им да се идентифицират.

Два румънски МиГ-21 са ескортирали руските самолети, докато не са напуснали патрулната зона на Румъния. След това руските военни самолети са били пресрещнати от български изтребители МиГ-29 и на края са били „ескортирани“ от два турски Ф-16.

Пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия съобщи, че два бомбардировача Ту-22М3 на руските военновъздушни сили са изпълнили планиран полет на 19 май над неутрални води на Черно море.

 


image0 (9K)