Начело на отбраната на Германия – отново жена, отново Урсула фон дер Лайен

Германският канцлер и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел днес за пръв път официално посочи имената на политици, които ще станат министри на консерваторите в бъдещия кабинет, съобщиха „Ройтерс“ и ТАСС, цитирани от БТА.

[ad id=“225664″]

Министерството на отбраната ще остане под ръководството на близката съюзничка на канцлера Урсула фон дер Лайен.

„Тя постави началото на множество реформи. Всички знаят, че управлението на това ведомство е сложно. В областта на отбраната имаме множество задачи“, каза Меркел при представянето на списъка.

Канцлерът потвърди, че е издигнала за министър на здравеопазването Йенс Шпан – представител на консервативното крило в ХДС и противник на имиграционната политика на Меркел. Местни наблюдатели определиха това решение като неочаквано.

[ad id=“238430″]

Министър на икономиката ще стане Петер Алтмайер, който бе начело на администрацията на канцлера. Селското стопанство ще бъде поето от Юлия Клекнер, а образованието – от Аня Карличек.

Съдбата на бъдещото правителство в момента зависи от Германската социалдемократическа партия, която на 4 март трябва да реши дали подкрепя коалицията с консервативния блок на Меркел.


image0 (9K)