Националният щаб обмисля, ако се наложи, да се излиза и в градовете само с декларации

„Следващата мярка, която вече обмисля националният щаб, ако се наложи, е да се излиза и в градовете само с декларации. Това заяви генерал Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос защо в Лидл пускат по 100 човека в магазините, а в центъра на София се вие хоро.

Той обяви, че новите заразени са 8 и са само в София. Така общият брой болни от смъртоносната зараза в столицата са 214, а в цялата страна – 346, от общо взети 7000 проби. 125 са в болници, починали са 8, като средната възраст вече е 66 години. 14 са изписани, последните двама са от Пещера, защото нямат отрицателни проби, но имат добри клинични показатели. Пловдив не е най-добрия град за пример, пълни са градските улици, може му предстои много сложна ситуация, каза Мутафчийски. Описанията от Китай са, че дълго след изчистване на вируса, излекуваните продължават кашлицата, неразположение, отпадналост, каза генералът.“ – в. „Стандарт“.

„Вдигането на карантината на Банско ще бъде обсъдено в Оперативния щаб. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му случилото се в курортното градче повтаря на 100% това, което стана в някои ски центрове в Швейцария, Австрия и Северна Италия.
„В момента успяваме да забавим началото на същинския етап от епидемията от коронавирус. Пикът е неизбежен, но колко голям ще е зависи от спазването на карантината. Това каза пред Би Ти Ви проф. Николай Витанов, който изготви математически модели за разпространението на COVID-19 в България. Той обясни, че в момента положението в България е по-добро в сравнение с други страни. „Натискаме цялата крива надолу. Натискайки я, отиваме в по-ниско плато. Ако някакъв момент карантината се издъни, ще почнем да се движим нагоре. Но понеже сме спазвали за някакво време карантината, няма да отидем на италианския и испанския модел“, казва той.“ – в. „Дневник“.

„Според проф. Тодор Кантарджиев пикът на заразата от коронавирус у нас ще е около Великден. „Оперативният щаб имаме едно мнение – че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, заяви той пред Нова тв. По неговите думи в момента хората трябва да излизат навън само за храна и лекарства. Проф. Кантарджиев е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи. „Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е, да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, заяви Кантарджиев. Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.“ – в. „Стандарт“.
news.bg


image0 (9K)