Националният младежки конкурс „Веселин Ханчев“ събира млади поети в Стара Загора

За тридесет и седми път, през есента на 2020 г., Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“.

Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като необходимост за тяхното развитие. За много от участниците той е първо признание, първа публикация, първа стихосбирка.

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.

В конкурса могат да участват всички автори, навършили четиринадесет и не по- възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса – 30.10.2020 г., които нямат издадена стихосбирка.

Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби. Конкурсните произведения се журират от утвърдени национални литературни творци и критици, и от млади автори, лауреати на Голямата награда от конкурса през изминали години.

Първата награда е призът „Златното яйце“ и издаване на самостоятелна първа стихосбирка. Втора и трета награда са парични премии, присъждат се и поощрителни награди.

Резултатите от ХХХVІІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 30 октомври 2020 г. (петък).

По традиция за участниците в конкурса се организира Поетическа работилница с участие на журито, която през 2020 г. ще се проведе на 31 октомври (събота). Конкурсната програма ще бъде изпратена на посочен от участника електронен адрес след 20 октомври 2020 г.

Творби на участниците се приемат до 30 септември 2020 г. на: e-mail: [email protected] , факс: 042 603 950 или с препоръчана кореспонденция на адрес: 6000 Стара Загора, бул. „Руски“ 17, Библиотека „Родина”.


image0 (9K)