„Национална компания индустриални зони“ ЕАД с 10-годишен юбилей

Тази година Национална компания индустриални зони празнува своята десет годишнина. Търговското дружество, чиито едноличен собственик на капитала е Mинистерството на икономиката, се занимава с проектиране и развитие на индустриални, икономически и свободни зони.

Компанията предоставя индустриални терени като предлага комплексни услуги на инвеститорите.
Дружеството има шест опериращи зони. Това са Икономическа зона София – Божурище, Идустриален и логистичен парк – Бургас, Индустриална зона Видин, Свободна зона Русе,  Индустриална зона Свиленград и Транзитна търговска зона – Варна. НКИЗ управлява и пет проекта в процес на развитие – в Карлово, Телиш (Плевен), Варна – Запад, Кърджали и Стара Загора. Всички те са със стратегическо местоположение и се намират в райони с квалифицирана работна ръка.
Национална компания индустриални зони активно разработва своите терени. Приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище. Там са договорени 1490 преки нови работни места. Договорените инвестиции са 477.2 млн. лева. Последната за отминалата 2018 година е на българска компания, която планира откриване на производствена база с лаборатории, произвеждащи бактерии за млечната промишленост. С нея е подписан предварителен договор. Инвестиционният проект е за 20 млн. лева и ще разкрие 250 нови работни места. За Икономическа зона София – Божурище са подписани осем окончателни и пет предварителни договора за 2018 година.
В Бургас, където дружеството има успешен проект с общината, вече са подписани предварителни и окончателни договори с над 35 инвеститори. Общият размер на гарантираните инвестиции е 75 млн. лева. А броят на гарантираните новооткрити работни места е 726. В Индустриален и логистичен парк – Бургас съществуващите терени са почти изчерпани. Затова се работи по нейното разширяване с нови общински и държавни земи. Така Индустриален и логистичен парк – Бургас ще се разпростре на общо около 800 000 кв.метра.
Съществен интерес се отчита и към Варна, където НКИЗ предлага около 400 дка терени, подходящи за индустриални цели. Само през 2018 година за региона са получени над 30 запитвания, като интерес проявяват френски, турски, ирански, немски, китайски, ливански компании и други. През 2019 година предстои прехвърляне на терени за изграждане на Индустриална зона Варна-Запад от НКИЗ към дъщерното дружество с цел реализация на проекта.
От тази година се работи по реализацията на индустриалната зона „Загоре“ вСтара Загора. Пет български фирми вече са проявили интерес към нея. Съвместно с община Стара Загора на 27.12.2018 г. НКИЗ придоби 50% дял от акциите на дружество индустриална зона „Загоре“. Предстои изграждането на вътрешна инфраструктура.                                             
Друг нов проект на НКИЗ е този за развитие на индустриалната зона в Кърджали. На 23 март 2018 г. компанията придоби терен, който е около 100 дка. Предимството на област Кърджали е, че това е регионът с най-младото население в България. Тук интерес се наблюдава от турски, китайски и други инвеститори. Тази година предстои да започнат предпроектни проучвания.
В Индустриална зона Телиш дружеството преговаря интензивно с австрийска фирма в машиностроителния сектор, която се занимава с производство на системи за сепариране на отпадъци. С оглед на това ще се наложи НКИЗ да ремонтира и модернизира част от съществуващата инфраструктура в някои райони от зоната.
В Индустриална зона Видин са напреднали преговорите с трима сериозни инвеститора с проекти за над 135 млн. лева.
Свободна зона Русе е атрактивна и развива дейност в подкрепа на бизнеса от 30 години. Затова към нея се получават много запитвания. Последното е от германска компания от автомобилната индустрия, която се интересува от позициониране в България.
Сериозен интерес има и към Индустриална зона Свиленград, като в момента НКИЗ работи по над пет запитвания от чуждестранни компании от Турция, Гърция, Китай и Скандинавието.

image0 (9K)