Обновяват и разширяват Националната ДНК и АБИС база данни

Предоставена е финансова помощ на Научноизследователски институт по криминалистика и криминология – МВР за проекти насочени към предотвратяване и борба с престъпността.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Национална програма на България за подпомагане от фонд „Вътрешна сигурност” за периода 2014–2020. Общата му стойност е 1 150 000 евро с ДДС, от тях 862 500 евро, представляващи 75% съфинансиране от фонд „Вътрешна сигурност”; 287 500 евро, представляващи 25% съфинансиране от държавния бюджет. Проектът е с продължителност 24 месеца.

С реализирането на проекта ще се постигне пълно обновяване на хардуерното оборудване и набавяне на последните софтуерни решения на IBIS технологията. Системата ще се разшири и с допълнителен модул, позволяващ автоматизирано сканиране на следите върху куршуми, респективно включване на съхраняваните в Националната съдебно-балистична колекция куршуми в базата данни на АБИС и извършване на автоматизирани проверки за всички новопостъпващи куршуми. В тази си конфигурация българската АБИС ще бъде в състояние да се включи в системата на INTERPOL – IBIN, за международен обмен на балистична информация.

Предвижда се и закупуване на консумативи за ДНК профилиране на съхраняваните в НИКК 12 500 ДНК проби от лица – обекти на полицейска регистрация. По този начин ще се получи съществено разширяване на националната база данни, закупуване на спомагателно оборудване за нуждите на работния процес по ДНК профилиране на лицата, подлежащи на полицейска регистрация, и съхраняване на ДНК пробите от тях. Ще се извърши обновяване на работните места на автоматизираната дактилоскопна идентификационна система, разположени в НИКК.

Във встъпителната пресконференция участваха заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев и директорът на НИКК Добринка Маркова.


image0 (9K)