Национален протест сваля „Борисов“ 3?

Автошествия затвориха магистрали и основни пътища, хората веят трибагреници и искат оставка на правителството на Бойко Борисов

България закипя. Десетки градове се вдигнаха на протести в един и същи час днес. Колони от автомобили блокираха основни пътни артерии по обед, хората развяха трибагреници и поискаха оставка на правителството. Фейсбук гъмжи от снимки и клипове, на които се виждат десетки автомобили, които протестират в различни части на България.

Недоволството, което първоначално бе срещу високите цени на горивата, вече прераства в бунт срещу цялостната политика на правителството и ГЕРБ. Блокиран е старият път на Витиня, затворен е и пътят при Врачеш, с което хората от Ботевград се присъединиха към недоволните от по-големите градове на България. Според сайта botevgrad.com близо три часа колите отказват да освободят пътя и искат оставка на правителството.
В някои сайтове се появиха информации, че пътни полицаи спират колите, записват си номерата им и раздаваш стари фишове.

Това обаче не спира протестиращите. Във Варна, както и вчера, хората излязоха пред сградата на общината и развяха български знамена. Те се обявиха в подкрепа на майките на деца с увреждания, поискаха по-ниски цени на горивата и обявиха, че няма да плащат по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност“.

Със скандирания „Оставка“ част от протестиращите блокираха кръстовището пред сградата на местната администрация, а други се насочиха към Катедралата и Аспаруховия мост в шествие. Заради затварянето на движението се образуваха задръствания, но напрежение сред шофьорите няма, разказва Дарик.

Повече от 100 леки автомобила се включиха в Плевен в националния протест. Протестиращите се събраха в пространството пред голям хипермаркет край Плевен, след което преминаха по централните улици на града. Благоевград също се включи в националния протест. Над 200 коли от Благоевград и региона затвориха в 13.10 часа главен път Е-79. В проявата се включиха и хора от Дупница и Гоце Делчев. В Стара Загора над 100 коли се движат към Индустриалната зона, за да блокират водачите им и техни съмишленици пеша пътя за Казанлък.

Протестиращи блокираха и пътя Казанлък – Стара Загора. Стотици автомобили в Пловдив се включиха в протеста. Към автошествието се присъединиха и коли от Пазарджик, както и рокерските клубове в града под тепетата и майките на деца с увреждания. С надути клаксони и развявайки трибагреници, колоната от автомобили малко преди обед потегли от бул. „България“ и се насочи към центъра на града, като за минути централните булеварди бяха блокирани и движението беше затруднено. Исканията на протестиращите са минималната заплата от 2019-та година да стане 750 лв., а минималната пенсия – 350 лв. Стартовата заплата на лекар да е 2000 лв., а за медицинските сестри – 1200 лв.

На много места има образувани тапи, затруднения в движението и огромни задръствания.

Над 150 автомобила се включиха в протестно шествие в Габрово и блокираха прохода Шипка. Протестът започна в 12.00 ч. в Габрово пред спортна зала „Орловец“, за кратко бе блокирано ключово кръстовище в града. След това колоната с автомобили премина покрай сградата на Община Габрово и се отправи към прохода Шипка, който в момента е блокиран.
Над 100 автомобила на протестиращи тръгнаха и от Перник към София, за да участват в националния протест на Жълтите павета, който започва следобед. По-рано протестното шествие блокира за кратко движението при пътен възел Даскалово, който с магистралите „Люлин“ и „Струма“ е основна пътна връзка към София, Югозападна България и Кюстендил.

Стотици протестиращи с автомобили блокираха за близо час магистралата край Шумен. Движението бе спряно и в двете ленти. Хората негодуват заради цените на горивата, данъците на колите и искат вдигане на доходите и оставка на правителството.

Повече от двеста автомобили, таксиметрови коли, мотори и над 400 души се включиха в протестно автошествие и в Търговище. Искаме промяна! Правителството трябва да разбере, че народът не може да бъде неговият портфейл. Не можем да търпим постоянното покачване на цените на ток, вода, парно, горива и данъци. До кога ще търпим, заявиха недоволните пред местни медии.

В Бургас протестът се насочи към подстъпа на автомагистрала „Тракия”. Стотици автомобили се движат с надпис „Протест” и включени клаксони. Те изразяват недоволството си от високите цени на горивата и промените, касаещи „Гражданска отговорност”. Голяма част от тях подкрепиха и майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Шествието продължава до входа на автомагистрала „Тракия”. Изключително натоварен е трафикът. Има идея автопохода да спре на някоя от бензиностанциите на големите вериги, където шофьорите да заредят малко литри и да платят жълти стотинки. Над 700 души участваха в протеста срещу високите цени на горивата, на застраховките и данъците и в Сливен. Той е организиран в социалните мрежи. Автомобилите преминаха по всички централни булеварди на града, но до блокиране на движението не се стигна.

Премиерът Бойко борисов или някой представляващ го, не реагира. БСП подкрепиха протестите.


image0 (9K)