Национален парк-музей „Шипка“ през годините в снимки

Фотодокументална изложба, посветена на 60 години от създаването на Национален парк-музей „Шипка“, ще бъде представена в Казанлък. Тя ще бъде открита в понеделник (19 септември) от 17.30 часа в Художествената галерия в града, съобщи „Фокус“

Изложбата е подготвена от екипа на Национален парк-музей  „Шипка – Бузлуджа“. „Тя прави една доста успешна историческа ретроспекция на всичко онова, което се е случило с развитието на Националния парк-музей от неговото създаване до наши дни“, смята директорът на музея Чавдар Ангелов. Той съобщи, че изложбата ще остане в Художествената галерия до 9 октомври. Вече има заявки тя да гостува в други градове.

На 5 октомври 1956 година с разпореждане на Министерски съвет е създаден Национален парк-музей „Шипка“. Централно място в него заемат Паметникът на свободата на едноименния връх и всички други паметници, които са били изградени за увековечаване паметта на загиналите руски войни и български опълченци при охраната на Шипченския проход през лятото на 1877 година.

Изграждането на първите паметници в района започва непосредствено след края на Руско-турската война, още през есента на 1878 година.

„Фокус“


image0 (9K)