В НАТО обсъждат как да възпрат Русия от изненадваща ракетна атака срещу Европа

Министрите на отбраната от НАТО обсъждаха как да възпрат Русия от изненадваща ракетна атака срещу Европа, ако основополагащият договор за наземно базираните ракети прекрати действието си следващия месец.

Освен ако Русия не реши в последния момент да се се върне към договора, което НАТО не очаква, САЩ възнамеряват да се изтеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г. на 2 август, като се аргументират с разработването от Русия на ракета, която нарушава споразумението, пише Ройтерс.

Москва твърди, че изпълнява стриктно сключения от американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов ДРСМО, който премахна арсеналите от ракети със среден обсег на двете най-големи световни ядрени сили.

„Министрите се споразумяха, че НАТО ще отговори, ако Русия не се върне към изпълнение на договора“, каза пред журналисти генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на срещата в Брюксел.

„Те ще трябва да поемат цялата отговорност за денонсирането на договора“, каза Столтенберг, въпреки че подчерта, че НАТО няма да разположи, способни да носят ядрено оръжие, наземно базирани ракети със среден обсег в Европа, както се случи през 80-те години.

Американски и британски разузнавателни данни показват, че Русия е извършила изпитания на крилатата ракета с наземно базиране SSC-8, която нарушава забраната на ДРСМО за наземно разположени ракети с обсег от 500 до 5500 км, казаха дипломати от НАТО.

НАТО твърди, че подобни ракети са трудни за засичане и оставят по-малко време за предупреждение от ракетите с голям обсег, като повишават вероятността при конфликт да бъдат използвани ядрени оръжия.

Спорът около ракетите бележи по-нататъшното влошаване на отношенията между Изтока и Запада, които са обтегнати след анексията на Крим от Русия през 2014 г., и предизвиква опасения от надпревара във въоръжаването между Русия, САЩ и Китай, който също разработва ракети.

Столтенберг каза, че министрите на отбраната разглеждат различни варианти, включително повече учения, с използване на конвенционални оръжия и подобряване на разузнаването и наблюдението, както и на противовъздушната отбрана.

Подобни стъпки имат за цел да подчертаят решимостта на НАТО да защити Европа и да повиши икономическата и военна цена за Русия от всяка възможна ракетна атака.

Министърът на отбраната на Люксембург Франсоа Бош каза, че макар дипломатите да продължават да призовават Москва да унищожи ракетите SSC-8, НАТО се нуждае също от „военен отговор“, защото на карта е поставена сигурността на Европа.

Постоянните представители на страните членки в НАТО се очаква да се срещнат с руски представители в рамките на Съвета Русия-НАТО следващата седмица, за да направят последно отчаяно усилие за спасяване на ДРСМО, преди изтичането на крайния срок през август.

Катрин Уийлбарджър, и. д. помощник-министър на отбраната на САЩ, каза, че макар Русия все още да има време да промени курса си, „ние не смятаме, че тя ще го направи“.

БТА


image0 (9K)