НАТО няма да се изтегли от Афганистан

 

НАТО заяви, че продължава мисията си в Афганистан след съобщението за изтегляне на значителна част от американския военен контингент от тази страна, предаде Франс прес.

Говорителката на алианса Оана Лунджеску отказа да коментира пряко това съобщение, но напомни, че на неотдавнашната среща на външните министри на НАТО е бил потвърден ангажиментът „да си осигурят дългосрочната сигурност и стабилността на Афганистан“.

„Ангажиментът ни е важен, за да се гарантира, че Афганистан никога повече няма да е подслон за международните терористи, които ни застрашават у нас“, добави тя.

Според вестниците „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк таймс“ ще бъдат изтеглени около 7000 от 14-те хиляди американски войници в Афганистан.

Лунджеску освен това похвали подалия оставка министър на отбраната на САЩ Джим Матис, който напусна заради несъгласие с президента Тръмп за изтеглянето на всички американски военни от Сирия и подготовката за прекратяване на военното присъствие на САЩ в Афганистан.

Джим Матис изигра ключова роля „за съхраняване на силна НАТО, която е готова да се бори с предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени. Той е високо уважаван като военен и като дипломат“, заяви говорителката на НАТО.


image0 (9K)