НАТО: Никой не очаква разходи за отбрана от 2% от БВП веднага

„Никой не очаква държавите от НАТО да постигнат незабавно разходи за отбрана, равни на два процента от техния брутен вътрешен продукт (БВП).“ Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор, цитиран от БТА.

[ad id=“263680″]

„Не се очаква това равнище на отбранителните разходи да бъде постигнато тази година“, добави Столтенберг. Той отбеляза, че решението за достигането на два процента от БВП бе взето през 2014 г. и се предвижда да бъде изпълнено в десетгодишен срок.

„Очакваме да спре намаляването на разходите за отбрана, а след това да започне увеличение. След Студената война държавите от НАТО започнаха да намаляват военните си разходи, защото напрежението спадна. От 2014 г., с незаконните действия на Русия в Крим, се наложи да поемем в обратната посока“, добави Столтенберг.

Пахор поясни, че не очаква скоро целта за разходи от два процента от БВП да бъде постигната. По думите му Словения ще увеличи отбранителните си разходи, както съумее, но не заради НАТО, а заради отговорността към сигурността на собствените си граждани.

bta.bg

 


image0 (9K)