Наследник на Методи Кусев алармира за нередности с благоустрояването на Аязмото

В редакцията на ЗАРАТА получихме сигнал за нередности от д-р Алекси Кусев, председател на родова фондация „Митрополит Методий Кусев“ до Националния институт за недвижими културни паметници относно проект за „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк „Митрополит Методий Кусев““ на община Стара Загора.

[ad id=“225664″]

Публикуваме сигнала без редакторска намеса:

Съпричастни сме към съдбата на парка, който се възприема като символ на град Стара Загора.Чрез открити и лични писма до кмет и кметска администрация, медии и НПО , както и с други дейности сме добре познати не само в града, но и извън него. Считаме, че проектът , който има висока стойност, не е полезен и не запазва уникалния дух на парка-единствен в България, създаден от духовник с концепция за възпитание в християнска етика и естетика, начало на екологичната дейност, най-значим екоексперимент на Балканите. Паркът е от пейзажен вид, изграден като манастирски . Нашите несъгласия с проекта са поради следните причини, които довеждат до това, че се загубва спецификата на този исторически парк, като се пoдменя в такъв с преобладаване на атракционни, детски, спортни , ресторантьорски и пр. съоръжения и постройки, вместо основния акцент върху растителността, нейното обновяване, разнообразие, съхраняването на фауната, която изчезва или по-скоро е изчезнала, обезпокоена от шумното човешко присъствие.

1.Общественото обсъждане е извършено като на 29 септ.2014 година е съобщено, че ще се проведе на следващия ден. Така присъствалите са били просто участниците в проектите и случайно попаднали на тази обява. Разгледани са били за два и половина часа няколко десетки проекта ,заедно с този за парка, като средното време за обсъждане е било не повече от 5 минути.Не са присъствали нито представителите на катедрите Екология, Ботаника на Тракийския университет, нито известни проектанти на парка. Областният управител,Старозагорска митрополия, медии , както и ние сме били игнорирани, вместо да бъдем поканени, за да зададем своите въпроси и направим своите предложения като компетентни и безкористно свързани със съдбата на парка.

2. В историческото ядро на парка се намира обемна руина на бившия ресторант, който е бил построен на мястото на взривения и поруган митрополитски дом през соцрежима. Тя е заобиколена с голяма плащ, оградена от триметрова ограда още от тринадесет години. Не виждаме решение за тази руина и тази залесена с редки дървесни видове площ, която също е общинска собственост. Нейната съдба би трябвало да бъде част от ландшафтния проект.

[ad id=“255238″]

3. В историческата част на парка , която е обект на проекта, са разположени детски и спортни съоръжения, действащ ресторант, луна парк и пр., за някои от тези постройки и съоръжения имаме вътрешна информация, че нямат нужната документация за първоначалното им изграждане,но чрез този проект ще бъдат узаконени противно на историческата концепция, което е недопустимо.

4 Съобразно документа, издаден от Министерството на културата Режими за опазване на парк Аязмо, който има национален статут
„1. На територията на парк Аязмото не се допуска
12 Нарушаване на естествената структура
13.Ново обемно строителство, разполагане на временни постройки и павилиони, временни атракционни съоръжения…
2. На територията на парк Аязмото се допуска
21 Извършване на благоустройствени, озеленителни, реконструкционни, реставрационни работи на базата на общи и частични планове, съгласувани на всички нива с НИПК…
22. Разполагане на елементи на мемориален и художествен синтез, визуална информация и градски дизайн, детски съоръжения да се съгласува с НИПК…“

5. В проекта основните дейности и цели предлагат недопустими в Режимите „нови кътове за отдих и атракции
изграждане на въжена градина
изграждане на нова спортна площадка под Хижата и велопарк
откриване на места, поляни за пикник, заслони…
влакче“.

[ad id=“255238″]

Нашият извод е, че не е изработена цялостна визия за парка, в неговата историческа част поне, която представлява четвърт от площта му, а това довежда до използването на финансовите средства не по най-добрия начин-като се започне с руината на върха и паралелно с това се подготви обновяването на растителността, запази се историческия парк,без нови атракции, спортни и детски съоръжения, както и полянки за пикник, влакче и ресторант,които го опошляват и превръщат в друг вид парк, нямащ нищо общо с първоначалния замисъл, за разлика от автентичните други исторически паркове -Врана, Евксиноград, парка на двореца в Балчик. Този парк губи своята стойност, ако богословската му същност не бъде съхранена, както е описана в книгите на митрополит Методий.Впрочем паркът около Климентовия университет в Охрид, обект на ЮНЕСКО, е прототип за митрополита, защото и той, бидейки родом от Македония е Велички епископ като Св. Климент Охридски . Там визията е тъкмо такава-лишена от атракции и предназначена за друг вид духовни преживявания.А Аязмото е по-достолепно и също достойно за прослава на Твореца.Проектът е трябвало да е предмет на конкурс, а не намиране на работа за млад и неопитен колектив на местно ниво.

Моля, отнесете се отговорно и направете корекция с ново съгласуване, което да премахне недопустимите от Режимите нови съоръжения, както и стари без нужната документация при първоначалното им изграждане.Те биха могли да бъдат изместени извън историческата част, много по-далече от Църква, Гробница.В тази част на парка ходят хора заради тишината и спокойствието, лекуват се. Другото противоречи на концепцията на създателя на парка-митрополит Методий Старозагорски, която той е описал като парк на манастирска обител.


image0 (9K)