Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравето, за мерките след отпадането на извънредното положение

Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене законопроекта на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13 май. Промените в Закона за здравето дават възможност – здравният министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка“.

С измененията се предвижда продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13 май, когато е краят на извънредното положение. Още 2 месеца ще важи забраната да се налагат запори. Остава в сила и възможността за намаляване на наема на обекти, които са държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

На първо четене депутатите решиха да няма външно оценяване за учениците от 4-и и 10-и клас. От БСП, ДПС и „Воля“ дадоха заявки да внесат свои корекции между двете четения на законопроекта.

Още във вторник – 12 май, промените влизат на второ четене в пленарната зала. А от четвъртък 14 май Народното събрание възобновява редовните си пленарни заседания.

БНР

 


image0 (9K)