Народният представител на ГЕРБ Пламен Йорданов: За българските граждани е по-практично и целесъобразно президентът да е подкрепян от ГЕРБ

– Г-н Йорданов, в края миналата седмица Народното събрание промени определени текстове в изборното законодателство. Какво постигнахте? Какви проблеми решихте по този начин?
– Постигнахме успокояване на напрежението в обществото, а и у партньорите в управлението. Първото е особено важно. Живеещите в чужбина, но чувстващи се достатъчно българи, носещи в сърцето България и желаещи да упражнят правото си на глас, трябваше да получат възможността това да стане при възможно най-малко проблеми. Относно въпросното квадратче (не избирам никого), то точно в тези избори няма особено значение, по-скоро си беше една коалиционна заигравка. В новия вариант нещата са изчистени и то няма да доведе до проблеми. Отпадат вече съмненията, че при едни парламентарни избори представителността в българския парламент ще бъде намалена заради отчитането на гласовете в квадратчето като действителни – така прагът за малките партии като относителен дял би се увеличил и присъствието им в НС би било редуцирано. Категорично смятам, че промените бяха в правилната посока. Вярно – не в най-подходящото време. На никого не му е приятно – нито на гражданите, нито на политиците, нито пък на отговорните по отношение провеждането на избори институции, им е приятно правилата да се променят непосредствено преди събитието. Все пак по-добре късно, но правилно, отколкото поддържане на определени съмнения относно възможно опорочаване на избора. В крайна сметка мнозинството си свърши работата и прие правилните решения.
– Каква полза би имал българският гражданин от това новият президент да е издигнат и подкрепян от ГЕРБ?
– Две ще са основните ползи за всички български граждани. Първата е, разбира се, личността на кандидата. Изхождайки от позицията на човек, който вече години има възможността да работи с кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева и с кандидата за вицепрезидент – Пламен Манушев, мога да кажа, че и двамата са подготвени, ерудирани и достатъчно балансирани личности. Г-жа Цачева е доказала, че и в твърде напрегната и конфликтна ситуация в Народното събрание като негов председател винаги е успявала да намери баланс, да успокои страстите и да създаде условия за нормална работа на законодателя. Справя се много по-добре както от свои предшественици на този пост, така и от своите заместници, когато се налага да отсъства. Впечатлява ме. Изключително важно е за един държавен глава – да намира допирните точки, подходящия тон и мотивация, различните групи хора, с различни убеждения, а и понякога цели, в последна сметка да работят за обществото. Държавният глава трябва да вдъхва авторитет, спокойствие, увереност и самочувствие на българските граждани. Кандидатът на ГЕРБ притежава тези качества. Ако трябва да съм докрай откровен, колебания могат да имат само хора, които не познават г-жа Цачева лично. Всеки, който е работил с нея, без значение чий привърженик е, ако е откровен ще признае, че с нея се работи наистина лесно и добре при ясни принципи и в градивна атмосфера.
Изключително важно за гражданите на България от съвсем прагматична гледна точка е, българският президент точно в този момент да има широка вътрешна подкрепа (не само в лицето на най-голямата българска партия в момента), но и широка международна подкрепа, каквато управляващата ГЕРБ очевидно има предвид реализацията на еврофондовете и авторитета на управляващите при участието им в общоевропейските политики, в позиционирането на България на световната карта. Знаете, че ще можем да използваме в такъв мащаб европейските средства само до 2020 година. Бенефициенти на тези средства са българските общини, а живота на българина зависи пряко именно от условията и развитието на общината, в която живее. Ако точно сега – в златното за българските общини време от няколко години, се впуснем в спирала на политическа нестабилност, избори, недай Боже смяна на евро-атлантическата ориентация и опит от страна новия държавен глава да ни натика отномо в Азия, Евразия и т.н., финансирането ще бъде замразено. Знаем как бе замразено не чак толкова отдавна и колко пари загубихме. С други думи – ако българските граждани искат да живеят по-добре, в по-уредени и богати общини, в държава със стабилно управление, единодействие между институциите и ясна перспектива, правилното решение е президент, подкрепен от ГЕРБ. Това е по-практичното и целесъобразно решение.
На 26 октомври – в сряда, кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ ще посети област Стара Загора, ще посети почти всички общини, а вечерта гражданите на Стара Загора ще имат възможността на концерта, преди и след него, пред Общината, да влязат в пряк диалог с г-жа Цачева. Разчитаме много на тези преки контакти с хората, защото по този начин гражданите ще имат правилната преценка от първо лице. Убеден съм, че г-жа Цачева винаги печели, когато хората я опознаят като личност.


image0 (9K)