Народната медицина в помощ при възстановяване след инсулт

При възстановяване след инсулт, трябва да се имат предвид няколко основни положения. От значение е тежестта и вида на самия удар, от които в най-голяма степен зависи какви поражения следва да се преодоляват – физически, ментални, поведенчески и прочие. Ще ви предложим разнородни рецепти. Препоръчително е те да се подбират и прилагат с оглед на конкретното състояние на пациента.

Чесън
За чесъна се знае, че има свойството да понижава артериалното налягане, като в същото време възпрепятства стесняването на кръвоносните съдове. Спомага за поддържането на тяхната еластичност и здравина, като по този начин е идеално средство за превенция от кръвоизливи.

Когато става дума за пациент, вече преживял инсулт, чесънът намира приложение и във възстановителните процеси. На особена популярност се радва тибетска рецепта за общо укрепване. Изпълнява се, като 350 г чесън се почиства и смила на каша. Прехвърля се в стъклен буркан и се смесва с по 250 г пчелен мед и медицински спирт. Съставките се оставят на тъмно и хладно място за 10 дни, след което сместа се прецежда. Полученият сок отново престоява 3 денонощия, след което се приема по схема.

Самият прием на тибетския лек с чесън ще копираме от мнение в популярен здравен форум:

„… След като сокът отпочине 3 дни и 3 нощи, се приема преди хранене по следната схема, разтворен в прясно мляко:

Ден 1 – сутрин 1 капка, на обяд 1 капка, вечер 1 капка;

Ден 2 – сутрин 2 капки, на обяд 2 капки, вечер 2 капки;

Ден 3 – сутрин 3 капки, на обяд 3 капки, вечер 3 капки…

И така до Ден 25, когато сутрин, обед и вечер се капват в чаша мляко по 25 капки. След това започва отброяване в обратен ред.

Ефектът от стриктното спазване на цялата схема е гаранция за понижаване на артериалното налягане и постепенно възстановяване на органите и съдовете в тялото…”

Арника
Сред популярните лековити растения за възстановяване след инсулт е арника. Освен в комбинация с други билки, може да се прилага и самостоятелно. За целта 1 ч.л. сух цвят от арника се залива със 100 мл гореща вода и се слага на огъня, докато заври. Оставя се да се охлади за час и се прецежда. От така получения лек се приема по 1 с.л., разтворена в малко топло прясно мляко, преди трите основни хранения за деня.

И тук важи условието, че не бива да се очакват резултати в кратки срокове. Необходим е редовен и продължителен прием, за да стане видимо подобрението в състоянието на пациента.

Борови шишарки

Летливи вещества, биофлавоноиди и масла са сред полезните елементи в боровите шишарки, които им гарантират място сред натуралните средства за справяне с последиците от инсулт. В най-голяма степен обаче от значение са танините, съдържащите се в тях. За танините се знае, че ограничават клетъчната смърт и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това, спомагат за намаляване на характерните за състоянието увреждания като пареза и речеви дефекти.

[ad id=“225664″]

Ако решите в домашни условия да извлечете ползите от боровите шишарки, то трябва да съберете млади шишарки, които се използват със семената. Най-подходящи са месеците март и април. През месец май също е възможно. Не е препоръчително да се събират след падане на земята. Почистват се, измиват се внимателно и се поставят в стъклен буркан. Съдът се допълва с водка. На стайна температура тинктурата се настоява между 2 и 3 седмици до получаването на гъста маса с тъмночервен цвят, която задължително се прецежда през двойна марля.

При пациенти след прекаран инсулт на ден се приемат по 2 или 3 ч.л. за период от 3 седмици. Прави се почивка от 7 дни, след което курсът се повтаря. За постигане на оптимален възстановителен ефект се препоръчват 3 последователни курса в рамките на годината, задължително последвани от шестмесечна пауза.

При пациенти, при които терапията с алкохол е противопоказна, полезните вещества от боровите шишарки могат да се извлекат и посредством приготвянето на отвара. За целта 5 шишарки, събрани по препоръките по-горе, се нарязват на ситно и се добавят към 500 мл вряща вода. Съдът се оставя на слаб огън за 5 минути. След като се охлади, отварата се прецежда. От нея се приема по ? ч.ч. до 3 пъти на ден.

Шишарки от ела
Полезни вещества за здравето на пациенти след инсулт се съдържат и в шишарките от ела. От тях в домашни условия също можете да си приготвите лек. Правилата за събиране наподобяват тези при боровите шишарки, като единствено различно е условието да се събират след 5 юни.

С почистените, измити и нарязани шишарки се пълни половината от 3-литров буркан. Съдът се допълва със студена преварена вода и се оставя да кисне на тъмно и хладно място за 10 дни. Тогава се допълва с липсващото количество вода и се оставя за още 7 дни. След това време, настойката се прецежда и от нея се консумира по няколко пъти на ден. Оптималното количество за деня е 30 мл.

Друг вариант е приготвянето на тинктура на алкохолна основа. Почистени и нарязани шишарки се поставят в буркан, който се допълва с чист алкохол – водка или ракия. Оставят се за 10 дни, след което тинктурата се филтрира и към нея се добавя 1 с.л. оцет. Дневната доза от готовия лек е 1 ч.л., разтворена в чаша чай.

Препоръчва се курсът на прием на инфузията да е до 6 месеца, след което задължително да се направи почивка.

Салвия
При инсулт салвия или градински чай се препоръчва конкретно при затруднения с речта. Ежедневно се приготвя слаба отвара от 1 ч.л. в чаша гореща вода, която се оставя да престои 30 минути. След прецеждане тя се приема неколкократно през деня по няколко глътки.

Змийско мляко
Рецептата с билката змийско мляко, която ще ви предложим, ни е изпратена от Илонка Манолаева от гр. Добрич. В свое писмо до lekuva.net жената разказва за продължителното възстановяване на съпруга й след прекаран хеморагичен инсулт. Наред с отварата от змийско мляко, болният е приемал и други народни лекове и хранителни добавки. Сред тях е и продуктът Неврохелт, за който неведнъж сме писали и заради който Илонка ни е изпратила писмото, част от което цитираме по-долу.

„Здравейте, казвам се Илонка…

Не се плашете от билката змийско мляко. Тя е отровна, но ако човек знае как и по колко да приема, е истинска природна благодат. В нашия край всеки, който е преживял мозъчен удар, знае за змийското мляко.

За мъжа ми аз спазвах следната пропорция – 1 с.л. билка на 1 чаша гореща вода. Оставям да кисне няколко минути и прецеждам. На първия ден му дадох само капчица-две. На втория – няколко капки. Увеличавам постепенно, като следя обаче внимателно състоянието му. При него оптимална се оказа дозата от 2 с.л. отвара на ден.

Не казвам, че само билката помогна. Приготвях му още няколко билкови лека, наред с добавката Неврохелт, за която прочетох именно във вашия сайт. Затова и реших да ви пиша…”

[ad id=“263680″]

Кавказки ямс
Непопулярно у нас, но с доказани ползи за здравето на пациенти след инсулт е кавказки ямс, познат у нас като лилави картофи. Лек за превенция и възстановяваща терапия след мозъчен инфаркт се приготвя от клубените (корените) на растението. Необходимото количество е 100 г от тях, които се заливат с 500 мл водка. Оставят се за 10 дни, след което се доливат с вода, за да се възстанови обемът от 1/2 литър.

От така приготвената тинктура се приема ежедневно по 1/2 ч.л., разтворена във вода, чай или друга напитка. Изпива се поне 30 минути преди храна, като курсът е с продължителност от месец. След едноседмична почивка се възобновява приемът до достигане на 4 пълни курса.

Мащерка
Наред с всички останали ползи за здравето, мащерката подпомага и възстановяването след инсулт, като въздейства върху парализата. За целта се приготвя тинктура от 50 г билка, която кисне в малък съд, пълен с водка или ракия. Необходимо е настояване за 2 седмици, след което получената инфузия се използва за внимателно масажиране на поразените от парализа зони от тялото.

Наклонен божур
Конкретно за преодоляване на парализата се използва и билката наклонен божур. За целта се приготвя настойка от 2 с.л. корени от растението, които киснат 4 часа в чаша с вода. След прецеждане на ден трикратно се приемат по 2 с.л. от лека.

Бял имел и японска акация
Последната народна рецепта за възстановяване след инсулт, която ще ви предложим, сме взели от утвърдено електронно издание за здраве. Позволяваме си директно да копираме предложената билкова комбинация.

Източник: lekuva.net

 


image0 (9K)