НАП: Не се налага засегнатите от хакерската атака да сменят личните си документи (видео)

Няма поводи за паника. Това каза говорителят на НАП Росен Бъчваров на пресконференция на Агенция по повод на изтичането на личните данни на милиони българи, предаде Нова телевизия.

Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за паника и необмислени действия”, каза Бъчваров.

Българите не се налага да правят смяна на личните си документи, потвърдиха от НАП.

Извършени са около 500 000 справки от българите. Приблизително за две трети от направилите справки имат неправомерно разпространени данни.

Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят данните в базата на НАП с тези, които са разпространени публично.

„Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.

Росен Бъчваров обяви, че приложението не допуска грешка при запитване от българските граждани. „Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП”, уточни говорителят на Приходната агенция.

Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят 70 млн. записа в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. „Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране заявиха, че няма опасност да се теглят кредити с изтеклите лични данни. „И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите клиенти. Отделно от това процесът винаги включва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването за онлайн кредит не изчерпва процеса. Човекът, който тегли кредит, се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

„По отношение на 189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли, телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби с данните им”, обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

Ето и съобщението, което НАП разпростани на сайта си:

Какво да направя, ако справката сочи, че има незаконно разпространени мои лични данни? 
26 Юли 2019

Уважаеми клиенти, 

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия. 

Не се налага да сменяте документите си за самоличност. 

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация.

За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП. 

Какви конкретни данни за мен са разпространени?

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. 

Дотогава е достатъчно да се запознаете с препоръките на НАП във връзка с личните данни.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/668365403630057/


image0 (9K)