НАП започна проверка на луксозни автомобили с „модерната SHA- регистрация“

Националната агенция по приходите (НАП) София проверява дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български юридически и физически лица. Ревизорите проверяват също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли.

Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“, уточняват от приходната агенция.

„Модата“ да се шофират луксозни автомобили, за които се твърди, че са наети в Германия, датира от десетина години. Схемата се използва, за да се избягва плащането на акциз за мощните автомобили. По този начин държавата е ощетена от събирането на приходи в хазната.

Регистрационните табели, на които са изписани инициалите SHA и BB са регистрирани в малките градчета Боблинген или Швабиш Хал в областта Баден Вюртенберг.
Данъчните ще направят проверки за това къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества, от които се твърди, че са наети колите, и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси, уточняват от приходната агенция.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, българските данъчни ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС и чрез други начини за административно сътрудничество.

Освен това ревизорите ще извършат насрещни проверки и в офисите на българските дружества, наематели на луксозните возила, като шофьорите им също ще бъдат подложени на щателни ревизии.

Източник: offnews.bg

Споделете тази информация, ако ви е заинтригувала.

[ad id=“222951″]


image0 (9K)