НАП въведе нова електронна услуга

Пусната е нова електронна услуга на НАП – „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица. Услугата може да се ползва, както с персонален идентификационен код (ПИК), така и с електронен подпис, съобщиха от приходната агенция.

[ad id=“225664″]

Новата услуга може да се ползва и с КЕП на упълномощено лице, на което е разрешен пълен достъп до услугите „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация“ и „Информация от данъчно-осигурителната сметка“.

Електронната услуга дава възможност физическите лица да проверяват дали за тях има подадени данни за изплащани доходи от предприятия и от самоосигуряващи се лица. Тя дава информация също и за вида, и размера на изплатения доход, както и  за удържан данък. Тези данни могат да помогнат на физическите лица коректно да отразят изплатените им доходи в годишната данъчна декларация.

Важно е да се знае, че ако потребителите установят, че са допуснали грешка във вече подадената декларация за облагане на доходите от 2016 година, те имат възможност да я поправят. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация в срок до 30 септември 2017 година.


image0 (9K)