Напрежението между Франция и мюсюлманския свят не стихва. Париж предупреди французите да внимават

Десетки хиляди протестиращи в Бангладеш обявиха френския президент Еманюел Макрон за „враг на мира“

Франция предупреди своите граждани, които живеят или пътуват в мюсюлмански държави, да бъдат особено предпазливи на фона на вълната от ярост заради карикатурите на пророка Мохамед.

Във вторник френското външно министерство призова съгражданите си в Индонезия, Бангладеш, Ирак и Мавритания да избягват всякакви протести и публични събирания заради карикатурите. Френското посолство в Турция публикува подобни съвети към своите граждани там.

По същото време десетки хиляди протестиращи в Бангладеш държаха плакати с образа на френския президент Еманюел Макрон и надпис: „Макрон е враг на мира“. Иранското външно министерство пък извика френския шарже д‘афер за обяснение заради карикатурите, съобщиха държавните медии.

Напрежението между Франция и мюсюлманския свят ескалира, след като пред френско училище на 16 октомври мъж от чеченски произход обезглави учителя Самюел Пати, който по време на урок за свободата на словото беше показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Шаржовете, смятани за богохулни от много мюсюлмани, бяха публикувани за пръв път от френското сатирично списание „Шарли Ебдо“, чиято редакция стана обект на смъртоносна терористична атака през 2015 г.

Протестиращи в Бангладеш иронизират Макрон и призовават за бойкот на фрнските стоки

След обезглавяването на учителя Пати, карикатурите се показват публично във Франция в знак на солидарност. Преди ден президентът Макрон пък се срещна с представители на мюсюлманската общност и декларира, че ще се бори с „ислямския сепаратизъм“.

В отговор турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, един от най-активните критици на френското правителство, призова за бойкот на френските стоки в мюсюлманските страни и настоя Макрон да провери психичното си здраве. Освен това обвини Франция в разпространение на антиислямска пропаганда.

Европейската страна е основен износител на селскостопански и промишлени стоки за много мюсюлмански държави. След ескалацията на напрежението Париж отзова своя посланик в Анкара, а пакистанският парламент прие резолюция, призоваваща правителството да отзове своя пратеник от френската столица.

На този фон Европейската комисия (ЕК) предупреди във вторник Турция, че призивът на Ердоган за бойкот на френски стоки е поредното препятствие пред и без това закъсалата кандидатура на страната за членство в Европейския съюз (ЕС).

         “ „Призивите за бойкот
            на продукти ще отдалечат
            Турция още повече от ЕС“

„Призивите за бойкот на продукти, на която и да е държава членка, противоречат на духа на задълженията [на страните членки] и ще отдалечат Турция още повече от Европейския съюз“, заяви говорител на ЕК.

През 1987 г. Турция подаде молба за присъединяване към тогавашната Европейска икономическа общност и започна официални преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но преговорният процес се смята за замразен.

Междувременно Саудитска Арабия, дом на най-свещените за исляма места, изглежда реагира умерено в тази ситуация, избягвайки призиви за бойкот.

„Свободата на изразяване и културата трябва да бъдат сигнал за уважение, толерантност и мир, който отхвърля практики и действия, които пораждат омраза, насилие и екстремизъм и противоречат на съвместното съществуване“, каза служител на външното министерство на Саудитска Арабия в изявление във вторник. Той добави, че страната му осъжда всички терористични актове, очевидно имайки предвид убийството на Самюел Пати.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)