Напрежението по Шанз Елизе расте, полицията използва сълзотворен газ

До момента около 1500 души са се включили в протеста на „жълтите жилетки“ по булевард Шанз Елизе в Париж, според данни на полицията. Мобилизация се наблюдава в цялата страна. Полицията вече използва сълзотворен газ срещу група вандали, които се опитаха да рушат публично имущество.

Центърът на Париж е буквално барикадиран. Витрините на околните магазини са закрити с предпазни стени след погромите миналата събота.

Близо 90 000 служители на реда са мобилизирани в страната, като 8000 от тях са разпределени в Париж. По улиците на френската столица ще има и 12 бронирани машини, в случай, че бъдат изградени барикади. Ключови туристически забележителности в Париж остават затворени.

354 души са арестувани, а 127 са поставени под специално наблюдение, според данни на полицията.

Снощи седемчленна делегация на „жълтите жилетки“ се срещна с премиера на Франция Едуар Филип и заяви, че очаква отговор от президента Еманюел Макрон на своите предложения, предаде Асошиейтед прес.

„Премиерът съзнава сериозността на ситуацията. Той ни изслуша и обеща да предаде нашите искания на президента на Републиката. Надявам се, че той ще говори на народа на Франция като баща, с обич и уважение, и че ще вземе силни решения“, заяви на излизане Кристоф Шалансон, говорител на движението.

По думите на Шалансон пред репортерите делегацията на протестиращите е поискала мерки за подобряване на заплащането на работещите и на покупателната способност на французите.

„Премиерът ни чу, сега чакаме президента да говори“, каза Жаклин Моро, друга участничка в срещата. Оставката на Макрон е едно от основните искания на протестиращите.

Макрон, който запази мълчание през цялата седмица, даде да се разбере, че няма да говори за кризата преди началото на следващата седмица, припомня Франс прес.

Изненадващо снощи президентът посети парижко предградие, за да се срещне с мобилизирани жандармеристи, които ще пазят реда на „Шанз-елизе“ днес.

Визитата в казарма в Ножан-сюр-Марн източно от Париж не беше обявена предварително. Нямаше представители на пресата. Според Елисейския дворец Макрон е разговарял около час с около 60 офицери, които са участвали в потушаването на безредиците миналия уикенд. Той насърчил офицерите и им благодарил за работата.

Източник: „Гласове“


image0 (9K)