Направихме беля, извинявам се на човека, каза единият от братята – биячи пред съда

Направихме беля, извинявам се на човека. Това каза в пловдивския районен съд 21-годишният Асен Пакетов – по-възрастният от двамата братя, които пребиха командоса Валентин Димов навръх Богоявление, пише 24 часа

“Искам да изляза оттук и да нямам повече такива неща”, заяви пък по-малкия – Борис. В залата се оказа, че той не знае рождената си дата. Въпреки че е завършил 8-и клас и има основно образование, призна, че не може да чете и пише.
На въпроса на съдията Иван Минчев като какъв се самоопределя, отговори, че не е българин. Борис обясни, че работи с кон и каруца. За разлика от него брат му Асен е с трудов договор като зидаро-мазач.
Прокурорът Евгений Милев поиска и за двамата най-тежката мярка “задържане под стража”, като определи деянието като изключително брутално. “Не се касае за нанасяне на инцидентни удари, а за побой, продължил няколко минути. На място са пристигнали роднини на извършителите. Баща им се е опитал да ги спре, но те са продължили да бият пострадалия с ръце и крака в главата, докато е бил повален на земята”, посочи обвинителят. По думите му броят на ударите и мястото, където са били съсредоточени, сочат, че у подсъдимите липсват базови човешки ценности.
Адвокатът на братята Красимир Баков изрази съчувствие към военнослужещия, но атакува медиите, че “сътворили новина”, изместила дори купуването на нови изтребители и делото на Баневи. А изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов по адрес на циганите в България определи като опит за противопоставяне на етносите и създаване на напрежение. “Асен и Борис са съвсем нормални граждани и по никакъв начин не се отличават от останалите”, настоя адвокатът.
По думите му братята били провокирани от командоса. Двамата пресичали главния път, когато ефрейтор Валентин Димов ги приближил с колата си. Отминал ги, но се върнал на заден ход, спрял, слязъл и се запътил към Пакетови. У тези момчета се е породила мисълта, че ще ги нападне, и са искали да се защитят, каза Баков. Поиска двамата да бъдат освободени от ареста с подписка. Съдът обаче ги остави под стража.
“Имало е 7 свидетели на инцидента, жена е била пряк очевидец от началото му”, посочи в мотивите си съдия Иван Минчев. Именно тя е разказала как двамата братя внезапно тръгнали да пресичат главния път. Командосът Валентин Димов успял да натисне спирачки и да предотврати катастрофа. Слязъл, за да направи забележка. Тогава единият младеж го хванал за якето, наметнал го над главата му и с брат си започнали да му нанасят удари. Командосът паднал на земята, после успял да се изправи, но отново бил съборен.
“Според очевидката извършителите са скачали върху главата му”, посочи съдията. Бащата на Пакетови – Наско, направил опит да ги отстрани. Казал им, че ще влязат в затвора, но не успял да ги спре. Същия неуспех имало и при намесата на други свидетели. Едни са били местни, а други външни. Цигани от махалата обаче ги подгонили. Удряли вратите и стъклата на колите им.
Сред хората, които първи се притекли на помощ, са съпрузи от Сливен. Според разследващите те не са били очевидци на началото на инцидента, но са видели част от ударите. Близките на Валентин благодариха на семейството.
От записа, иззет от камера в района, се вижда как е започнал побоят, каза районният прокурор на
Пловдив Чавдар Грошев. “Заснети са преминаващи автомобили. Някои са продължили, други са спрели. В момента се издирват собствениците им, за да дадат показания”, обяснява той за “24 часа”.


image0 (9K)