Нанков обеща до 45 дни две ленти на пътя до Рилския манастир

Стартът на дейностите се е забавил заради валежите, поясни регионалният министър

[ad id=“225664″]

От понеделник започват дейностите по разчистване на двете скални свлачища на пътя за Рилския манастир. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който днес, навръх деня на св. Иван Рилски, инспектира пътя към светата обител, на който от месеци движението е постоянно ограничено в едната лента заради срутища и свлачища.

Дейностите започват със сеч по периферията на срутищата, след това алпинисти започват обрушване на нестабилните камъни, следва разчистване на скалната маса, за да се освободи пътя, предаде Канал 3. Догодина, пък ще започне укрепването на свлачищата, като все още не е ясно по какъв точно начин.

„За съжаление дейностите закъсняха заради валежите, в понеделник започва изсичането на дърветата по горния край на свлачището, което е съгласувано с Държавно горско стопанство „Рилски манастир“ и Югозападното държавно горско предприятие. След това алпинистите започват обрушване на скатовете”, каза министърът.

[ad id=“263680″]

Според него след изсичането на 10-метровата зона започва постепенно обмрежване на срутището, а движението по пътя за Рилския манастир ще бъде спирано на етапи.

„Това са краткосрочните мерки, след тях за 40-45 дни ще се опитаме да укрепим ската, разчистим камъните и пуснем движението в двете ленти“, допълни министър Нанков.

Той поясни, че в момента са готвят двете задания: до Геозащита-Перник, както и за целия инвестиционен проект, с които ще се укрепи трайно целият скат.

[ad id=“236993″]

„Самото решение ще бъде дадено от самите проектанти: дали ще бъде с пилоти, анкери или габиони, като предстои през следващата година цялостното укрепване на склона“, категоричен бе регионалният министър.


image0 (9K)