Намериха телата на загиналите българи в самолетната катастрофа край Скопие

Телата на загиналите българи в самолетна катастрофа в Македония вече са намерени, съобщиха от Гражданската въздухоплавателна служба.

Информацията, че това са бизнесменът Георги Бошнаков, съпругата му Калина Цонева и двете им дъщери на 19 г. и 14 г.  – информация, която бе лансирана, не е официално потвърдена от Министерството на външните работи.

Според местната преса Георги Бошнаков е инженер, бизнесмен, занимава се с рециклиране на отпадъци и има няколко фирми. Той е завършил образованието си в България и Германия. Именно той е управлявал машината.

Машината изчезнала от радарите в 17:15 ч. българско време – малко повече от час след  началото на полета си от Охрид за София вчера. Преди това пилотът е съобщил, че има силни турболенции. Той първо поискал да кацне в Скопие, но малко по-късно съобщил, че продължава към София.

Издирвателната операция е приключила. Днес предстои да бъде достигнато до мястото на инцидента, като най-вероятно ще бъде използван и хеликоптер, тъй като става въпрос за труднодостъпна местност. Предстои да започне и разследване на случая, в което трябва да се включи и български екип от Министерството на транспорта.

Според скопския телевизионен канал „ТВ 21“, телата и останките на самолета се намират на 2200 м надморска височина на непристъпен терен.

„Малкият самолет беше загубен от радарната система следобед край Солунска глава. Останките от самолета са локализирани, както и телата на четиримата пътници“, обявиха от македонската Агенция за гражданско въздухоплаване, като уточняват, че за локализирането са използвани хеликоптери на местното МВР.

Междувременно от МВнР съобщиха, че „за инцидента е информиран министър-председателят на Бойко Борисов. Той е издал съответните разпоредби на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който от своя страна е в контакт с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония“.

Засега македенските служби са уверили, че нямат нужда от предложената им от България помощ. Вътрешният министър Младен Маринов увери в ефира на бТВ, че е в непрекъснат контакт с македонските си колеги, но отказа да даде повече информация, за да не се попречи на разследването.

„Преди малко се чух по телефона с македонския си колега. Теренът е много труден. След малко спасителните екипи ще направят опит да достигнат до мястото на катастрофата с хеликоптер и спускане с въже. Наши екипи са готови да се включат в издирвателната операция. Към момента не искам да коментирам имената на загиналите. Ние предполагаме кои може да са и откъде са, но не искам да споделям информация, преди да бъдем категорично сигурни. Тук говорим за човешки съдби. Коментирам само факти. Колегите от Северна Македония казаха, че пилотът е споделил, че има силна турболенция. Трябва първо да стигнем до мястото на катастрофата и тогава да коментираме. Иначе се получава едно изкривяване на информацията и се допускат грешки“, заяви по телефона за бТВ вътрешният министър Малден Маринов.

Източници: Канал 3, бТВ, Епицентър.бг, Новини.бг


image0 (9K)