Намеренията на общини да маркират домовете с хора под карантина възмутиха мнозина.

Намеренията на няколко общини да маркират домовете на хората под карантина от коронавирус разбунтуваха обществото, съобщава dnes.dir.bg

Това свое намерение обявиха две общини, съвместно с РЗИ в Царево и Димитровград. А в русенското село Сливо поле сложиха бележките на вратите на няколко човека, които са под карантина, тъй като са се завърнали от чужбина.

Община Димитровград е съгласувала с РЗИ и полицията по-стриктен контрол за спазване на карантината, като се предвижда на входните врати на всички адреси, където има хора под карантина, да бъдат сложени съобщения „Карантина – хората в този дом са под карантина“. Намеренията съобщи кметът на Димитровград Иво Димов в профила си във Фейсбук.

От общината призовават и гражданите да подават сигнали за завръщащи се от рискови страни лица, които са на територията на общината, но не са се самоизолирали.

За строга карантина призова и властта в Община Царево. Там също обявиха намерението си на адресите, определени за карантина, да се поставят съобщения. Искането за това се установява със заповед на кмета Георги Лапчев. В тези домове достъпът на външни хора ще е строго забранен, с изключение на тези, имащи ангажимент да доставят хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

Поставянето на съобщение на адресите и къщите с човек, който е под карантина, възмути обществото. Препратките на хората са, че се връщаме във времена, когато на вратите на болните се е поставял „червен кръст“.

Преди седмица в русенско село също сложиха табели с червени кръстове по вратите на хора, поставени под карантина като превантивна мярка. На бележката има оставен телефон, за да може, ако някой съсед види,че даденият човек излезе, да сигнализира.


image0 (9K)