Намаляват с 30% парите за лекарства за онкоболните. Това нямало да влоши здравето им, смята заместник на Москов

Намаляват с 30% парите за лекарства за хората, които страдат от онкологични заболявания. С толкова трябва да се намалят разходите за медикаменти през август и септември за хората, които са болни от рак. Това става ясно от разпореждане на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева, пише „Монитор“.

То е изпратено чрез имейл (електронно писмо) до всички районни здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната. От „Монитор“ твърдят, че разполагат с въпросния имейлДокументът е от 8 август. С него се разпорежда чиновници на РЗОК да правят всекидневни проверки. Те трябва да проверяват онкологичните болници, отделенията по онкология в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове, както сега се наричат бившите диспансери за пациенти с рак. На всеки трети ден до 14,00 часа те трябва да докладват какво са видели в предходните два. Наредено им е да проверяват документацията и да броят опаковките от изразходваните медикаменти.

Другите служители на РЗОК трябва да обикалят болничните отделения и да разговарят с пациентите. Това инструктират от НЗОК в електронното писмо. Болните ще бъдат питани дали са им давани лекарствата и с какви „цитостатии“ са им правени вливанията по време на химиотерапията.

Целта, описана в имейла, е да бъде постигнато 30-процентно намаляване на разходите за медикаменти за онко и хематологично болни за този и следващия месец.

„Тези икономии няма да ударят по здравето на болните и няма да попречат на лечебния процес“. Така е коментирал новите разпореждания на НЗОК за инспекции в болниците и онкодиспансерите зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на Касата.

monitor.bg


image0 (9K)