Накисвайте ориза, за да се предпазите от рак и отравяне с арсен

Обичате да ядете ориз и не можете да си представите поне веднъж седмично той да не присъства на трапезата ви? Има една лоша новина за любителите на перлените зрънца. Колкото и да го препоръчват експерти и диетолози, всъщност оризът може да е опасен за вашето здраве.

Живеем в химическа епоха, не можем да отречем този факт. Вредните съставки се промъкват в храната ни по всякакъв начин. В стремежа си за по-високи добиви земеделските производители използват всякакви средства, които могат да проникнат в растенията и след това в човешкия организъм.

Това важи с пълна сила и за ориза. Използването на пестициди и замърсената вода проникват в продуктите, което ги прави токсични за консумация. Честото им ядене може да доведе до редица опасни заболявания, между които и рак.

[ad id=“225664″]

Според скорошно проучване, направено от учени в университета Куинс в Белфаст, повечето видове ориз, продавани в Европа, са замърсени с промишлените токсини и пестициди. Това застрашава здравето на милиони хора. Има различни доклади относно вредните въздействия на пестицидите и как тези химикали влизат в нашата храна, водят до различни видове болести и затрудняват дългосрочното ни здраве.

Най-честата вреда в последните години от съдържащия вредни химикали ориз е отравянето с арсен, съобщават експертите.

Арсенът е химичен елемент, който се среща естествено в много минерали, обикновено в комбинация със сяра и метали. Индустриално се използва често при производството на пестициди и инсектициди. Подземните води на различни страни също съдържат високи нива на естествен арсен, които могат да бъдат много вредни за човешкото здраве.

[ad id=“218548″]

Дългосрочното излагане на арсен чрез замърсена вода или храна води до отравяне с арсен, което може да причини повръщане, коремни болки и диария, дори рак и кожни лезии. Според Световната здравна организация дългосрочната експозиция на арсен е свързана и с ефекти върху развитието, сърдечно-съдови заболявания, невротоксичност и диабет. Според английското изследване близо в 60% от ориза, предлаган в Европа, има завишени нива на аресен.

Според изследователите от университета в Куинс преди да се яде, оризът трябва да се накисва за една нощ във вода, за да се намалят шансовете от отравяне с арсен и по този начин да се контролира рискът от сърдечни заболявания, диабет и рак. Констатациите разкриват, че чрез накисване през нощта нивото на токсина се намалява с 80%.

Източник: gotvach.bg


image0 (9K)