Най- точната таблица за часовете на лягане и събуждане, за да сте бодри и енергични

Да се събудиш бодър сутринта си е цяло щастие. Но такива дни са малко, може да се преброят на пръстите на едната ръка. По-често хората се будят с чувство на умора, сънливи и без необходимата за деня енергия.

Сънят е цикличен процес, който се състои от бърза и бавна фаза. 1 цикъл продължава около 1,5 часа. За да си почине пълноценно човек са му необходими 5 цикъла.

За да се стане човек с чувство на бодрост и да е енергичен е необходимо правилно да пресметне времето на събуждане така, че звънецът на будилника да съвпадне с фазата на бързия сън. Именно в този момент е най-лесно връщането към реалността и доброто начало на деня.

Кои 4 основни правила трябва да спазвате, за да се наспите добре:

-Лягайте да спите винаги на едно и също място. Не бива да работите в помещението, където спите. Спалнята е свещено място за отдих и покой.

-Ако спите лошо през нощта, не си струва да лягате да спите през деня. В краен случай, ако се чувствате много изтощени, може да подремнете, но не повече от 45 минути.

-За да е продуктивен денят ви, трябва да ограничите времето пред компютъра или телевизора вечер. Изкуствената светлина влияе на мозъчната дейност и заставя съзнанието да бодърства.

-Всички, които обичат да похапват преди сън, може да го правят, но не по-късно от 2 часа преди лягане. Храната е отличен антидепресант. Най-добрият вариант непосредствено преди лягане е чаша мляко с малко мед.

Източник: blitz.bg


image0 (9K)