Най-страшната грипна пандемия в човешката история

Зимата е сезон на грипните вируси. Хората вече са свикнали да вземат предохранителни мерки, да се ваксинират. Но преди сто години нещата излезли извън контрол
Въпреки че от грип човек може да умре и днес, повечето от съвременните хора не възприемат тази болест като нещо страшно и унищожително.
[ad id=“263680″]
Но само преди сто години – 1918 година – обикновена грипна епидемия се превръща в смъртоносна пандемия, най-убийствената в цялата история на човешкото съществуване. Според непълни данни, жертва на заболяването тогава са станали между 50 и 100 милиона души по целия свят.

Едва напоследък учените започват да разбират защо тогава болестта се е превърнала в смъртоносен бич за хората.

Първата въпросителна е откъде е дошъл смъртоносният вирус? Версиите са две – от Китай или от военна база на САЩ в Канзас. Както винаги при събития, които разтърсват света, има конспиративна теория – вирусът е военна разработка, изпусната от американски учени.

Независимо откъде е дошъл, вирусът, благодарение на търговията и придвижването на хора навсякъде, се разпространява навсякъде и става известен като „Испански грип“ или инфлуенца.

Причината за липсата на адекватна реакция на медицинските власти в Европа е свързана с Първата световна война. През 1918 година светът се мъчи да излезе от битките, но все още цензурата в Европа и САЩ не позволява да се публикуват данни за епидемията.

Но Испания не участва във военните действия и там първи съобщават за болестта, затова тя става известна като „Испански грип“. Данните са страшни.

Една трета от населението на света е било заразено с вируса, от тях 2.5% са починали след усложнение и преминаване в пневмония. При обикновен грип смъртността е под 0.1%. Смъртоносни в случая от 1918 година били мутациите на вируса.
[ad id=“263680″]
Оказало се, че на практика това е непозната за човешкия организъм болест, особено за хората на възраст между 20 и 30 години. По-възрастните имали повече шанс, особено, ако вече са прекарали грип предишни години. Техният организъм разпознава вируса и имунната система се опитва да се справи с него ,докато при по-младите тя няма такъв шанс.

Друга особеност на страшната инфлуенца било бързата смърт. Голяма част от заболелите умирали в първите часове на болестта. Лекарите смятат, че реакцията на младите организми на вируса била толкова силна, че на практика се самоунищожавал самият организъм. Пандемията преминава след една година. И то само защото успелите да оживеят са си създали имунитет и това помогнало на лекарите да лекуват заболелите успешно.
[ad id=“225664″]
Има ли опасност днес от нова страшна и смъртоносна пандемия от грип? Да, но сега имаме много повече средства, за да я ограничим и ликвидираме. Надеждата е в създаване на универсална ваксина срещу грипни вируси. Тогава независимо от мутациите, хората ще бъдат защитени.


image0 (9K)