Най – скъпите картини в света

Портретът на Джиневри Бенчи  на Леонардо да Винчи

Картините никога не намаляват своята стойност, не зависят от акциите на борсата. От нищо няма такава сигурна печалба както от картини и произведения на изкуството. Купуват се картини от художници, които от векове се смятат за ненадминати и чиито платна на световните пазари са високо ценени. Непрекъснатото търсене увеличава цената неимоверно много. На въпроса например, колко струва една картина на Леонардо да Винчи, не може да се отговори, защото една такава картина няма и не може да има цена…

[ad id=“225664″]

Да се раздели с картина на Леонардо да Винчи  се е решил князът на Лихтенщайн, владетелят на малката държава, притисната на границата между Австрия и Швейцария.
Портретът на Джиневри Бенчи е последната картина на Леонардо да Винчи, която се намира в частна колекция. Преди войната тази картина можеше да се види в прекрасната картинна галерия на княза на Лихтенщайн във Венеция. Но вековете разгромиха тази могъща фамилия, а заедно с нея и прекрасната й колекция, пръсната по всички краища на света.
Портретът на Джиневри Бенчи е създаден в периода от 1470 г. до 1480 г. има размери 42/38 см. Предполага се, че е бил по-голям, но поради повреда е бил скъсен с няколко см. Специалисти смятат, че са се виждали и ръцете на Жиневри Бенчи.

[ad id=“263680″]

Рембранд „Аристотел размишлява пред бюста на Омир“Аристотел

Картината е създадена през 1653 г. и е особено интересна за творчеството на Рембранд, който много рядко е захващал антични теми. Нарисувана е по поръчка на колекционера Месин. Гръцкият философ Аристотел е представен като елегантен съвременник на художника.
Размерите на картината са 141/134 см. Последният й притежател е американският милионер-колекционер Ериксон. През 1961 г. той я продава ва Метрополитен музеум в Ню Йорк за фантастичната сума 2 300 000 долара.

[ad id=“236999″]

Рембранд „Портрет на Титус“

Намирането на този портрет има малко необикновена история. Преди повече от 15Титус0 години холандският търговец на картини Бакер, изпускайки парахода за Хага, бил принуден да пренощува в едно село. Като се събужда сутринта, той видял на стената в стаята, в която пренощувал, прекрасен портрет и разбрал веднага, че е на Рембранд. Собственикът му го продал за цена равна на цената на пренощуването му и закуската.
Картината представлява Титус, любимият син на Рембранд. Титус (роден на 1641 г., умрял 1666 г. – една година преди баща си) е рисувал неколкократно от Рембранд. На тази картина е най-млад. Портретът е рисуван в периода на разцвета на Рембранд след известната му „Нощ на стража“. Размери 60/55 см. През март 1965 г. картината е била продадена в Лондон – по време на публичната разпродажба на колекцията на лорд Кук – на американският колекционер Симон Нортов за 2 234 000 долара.

По материали от чуждестранния печат.


image0 (9K)