Най-скъпите и най-евтините градове и пет звездни хотели в света

Френската столица Париж е на върха в класацията на най-скъпие градове в света, заедно с Хонг Конг и Сингапур. За пъри път в 30-годишната история на годишното изследване на Economist Intelligence Unit три града си поделят първото място.

Изследването сравнява цените в 133 града в световен мащаб, а Париж беше на второ място в класацията за миналата година. Проучването сравнява цената на общите артикули като хляб в 133 града. След това проследява дали цените са се повишили или намалили, като ги сравняват с цената на живот в Ню Йорк, която се използва като ориентир, пише vesti.bg

Най-скъпата прическа

Авторът на доклада Роксана Славчева заяви, че Париж е сред десетте най-скъпи града от 2003 г. и е „изключително скъп” град за живеене. „Само за алкохол, транспорт и тютюн трябва цяло състояние в сравнение с други европейски градове”, казва тя.

Средната цена за посещение при фризьор от жена във френската столица струва 119.04 долара. За сравнение в Цюрих цената е 73.97 долара, а в японския град Осака – 53.46 долара.

„Европейските градове имат тенденцията да предлагат най-високите разходи в категориите домакинство, лична грижа, отдих и развлечения”, казва още Славчева.

Топ 10 на най-скъпите градове в света:

1. Сингапур (Сингапур)
1. Париж (Франция)
1. Хонг Конг (Китай)
4. Цюрих (Швейцария)
5. Женева (Швейцария)
6. Осака (Япония)
7. Сеул (Южна Корея)
7. Копенхаген (Дания)
7. Ню Йорк (САЩ)
10. Тел Авив (Израел)
10. Лос Анджелис (САЩ)

Българската столица

София бележи сериозен скок в цените през последната година и се изкачва с 29 позиции до 90-о място.

Инфлацията и обезценяването на националните валути спомогнаха най-много за разместванията в класацията тази година, като градове в Аржентина, Бразилия, Турция и Венецуела бележат сериозен спад.

Венецуелската столица Каракас, където инфлацията нарасна миналата година с 1 000 000%, принуждавайки правителството да пусне нова валута, беше класирана като най-евтиния град тази година. Цената на чаша кафе там се е удвоила до 400 боливара (0.62 долара) само за седмица миналия декември, според Bloomberg.

Сирийската столица Дамаск е вторият най-евтин град в света.

Топ 10 на най-евтините градове в света:

1. Каракас (Венецуела)
2. Дамаск (Сирия)
3. Ташкент (Узбекистан)
4. Алмати (Казахстан)
5. Бангалор (Индия)
6. Карачи (Пакистан)
6. Лагос (Нигерия)
7. Буенос Айрес (Аржентина)
7. Ченай (Индия)
8. Ню Делхи (Индия)

Северноамериканските дестинации изглежда са най-скъпите, като от Топ 5 на най-скъпите 4 са от САЩ.
Сан Франциско е смятан за най-скъп, като най-евтиният пет-звезден хотел е на стойност $554.64 на вечер. Бостън е на второ място по скъпотия с $539.79, след това са Киото с $534.17 и Ню Йорк на $469.59, а Лос Анджелис оформя Топ пет с $445.69.

Това представлява разлика от $515 между най-евтините и най-скъпите петзвездни хотели.

image0 (9K)