Най-скъпите видове мед – какво ги прави такива?

Обикновено скъпият мед е горски, от диви пчели и изцяло от цветен прашец, без добавки на захар. Изключение е вид пещерен мед, наситен с минерали. Медът от цветен прашец е на практика вечен. Истинският мед не се разваля.

На цена от 5000 евро (6800 долара) за килограм, медът „Елвиш“ от Турция е най-скъпият по рода си в целия свят. Известен е още като Peri Bali, или – Peri Ballar (приказен, Елфически мед) .

Този специален мед се добива в пещерата Саричаир Даги с дълбочина 1800 метра край град Артвин в долината Сарикаир, разположена в североизточна Турция. Открива го Гюнай Гюнджуз през 2009 г. Тогава той забелязал, че в пещерата влизат пчели и споделил с други местни хора, че вътре може да има мед. С помощта на професионални катерачи те слизат долу и откриват 18 килограма мед, разположен по сферичните стени на недрата на пещерата.

[ad id=“225664″]

Медът веднага е изпратен за анализ във френска лаборатория, който показва, че е на 7 години и е изключително богат на минерали. Първият килограм от меда е продаден на търг във Франция за 45 000 евро. Година по-късно фармацевти от Китай си купуват още един килограм за 28 000 евро. В момента цената на килограм е 5000 евро, а медът се продава в разфасовки от 170 и 250 грама. Високото му качество го прави особено подходящ за медицинско приложение.

Изключително ценен е също Сидр мед от Йемен. Той се събира във високите планини и е изцяло от цветен прашец. Цената му в зависимост от качеството е от $150 до $400 за кг.

[ad id=“236993″]

От 120 до 200 Е за кг е цената на меда от Башкортостан – Башкирия. Той също е горски мед на диви пчели. Събира се само веднъж годишно като на ден максимум може да се съберат между 15 и 25 кг мед в зависимост от района. Събирането на този мед е превърнато в туристическа атракция.

Любопитен факт, който малко хора знаят е, че огромната част от количеството манов мед, продавано по света, се произвежда в България. Мановият мед се вади само от дъбови гори – най-вече тези в Странджа – важно е да се приема при анемии, проблеми със сърдечната система, белодробни проблеми и др. Най-скъпият манов мед предлага Швейцария – 25 швейцарски франка за кг. Той не е по-добър от българския, просто количествата, които се добиват в Швейцария са много малки, твърдят специалистите по меда.

 

 


image0 (9K)