Най-сетне истинско лято! В понеделник – слънчево, с температури до 29°

Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен северозападен вятър

[ad id=“225664″]

Най-после истинско лято – утре температурите ще достигнат до 29°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, утре ще преобладава слънчево време. Ще има и временни увеличения на облачността, по-значителни през нощта над югозападните райони, а по-късно и над останалата част от Южна България, и над Предбалкана. На места там ще има краткотрайни валежи.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен северозападен вятър. Максималните температурите ще са между 24° и 29°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)при БАН, e съобщила за „Фокус“ дежурният синоптик Евгения Егова.

[ad id=“263680″]

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, по-значителни по южното крайбрежие, но ще е почти без валеж. Преди обяд ще духа до умерен северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще бъдат 25-26°, температурата на морската вода е около 24°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще има по-значителни увеличения на облачността, на места с краткотрайни валежи, в отделни райони придружени с гръмотевици. По върховете ще бъде мъгливо. Ще духа умерен до силен, само по най-високите части временно бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 12°.

[ad id=“237001″]

През следващите три дни ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има през нощта срещу вторник над северозападните райони, а след обяд във вторник над Южна и Североизточна България. На места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има повишена вероятност за локални интензивни валежи.

В сряда и четвъртък следобедни краткотрайни превалявания ще има главно в Рило-Родопската област и по Западна Стара планина.

Във вторник вятърът временно ще стихне, но през следващите дни отново ще придобие северна компонента, ще бъде слаб до умерен.

[ad id=“218548″]

Дневните температури във вторник ще са между 26° и 31°, малко по-високи в Горнотракийската низина, в сряда съвсем слабо ще се понижат.


image0 (9K)