Най-печелившите футболни клуба в света

Първите двадесет най-печеливши футболни клуба в света генерират приходи в размер на 7.9 млрд. евро (6.8 млрд. паунда) за 2016/17 – ръст от 6%, в сравнение с предходната година, според доклада „Футболната лига на парите“ на бизнес консултантската компания Делойт.

[ad id=“225664″]

Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и ФК Барселона се класират на първите три места в Лигата на парите, като в момента са необходими приходи от около 200 млн. евро, за да се гарантира място в топ 20 – почти двойно повече, отколкото беше необходимо през 2010 г.

Не е изненадващо, че приходите от права за излъчване са най-големите индивидуални приходи на клубовете, класирани в Лигата на парите, които съставляват 45% от общите приходи.

Юнайтед се задържа на челното място в Лигата на парите, но с малка разлика…

Манчестър Юнайтед запазва първото място в началото на 2018 г., с най-малка разлика от (1.7 млн. евро) в историята на Лигата на парите, в сравнение с Реал Мадрид. Победата на Юнайтед над Аякс в последния сезон във финала за купата на УЕФА беше ключов фактор, тъй като получиха приходи от УЕФА на стойност 44.5 млн. евро.

[ad id=“263680″]

Това е над четири пъти повече от сумата, която получи Атлетико Мадрид през 2011/12 за това, че спечелиха същата надпревара. Усилията на УЕФА през последните години да направи Лига Европа по-печеливша беше в полза на Юнайтед в тазгодишната класация.

Висшата лига продължава да доминира

Арсенал изпревари Пари Сен Жермен и зае 6-о място, Тотнъм Хотспър се изкачи с едно място нагоре, до 11-о място. Челси и Ливърпул останаха на 8-о и 9-о място, Уест Хем е на 17-о място, a Евъртън на 20-о.

Извън топ 20 остават 4 английски клуба на позиции от 21-о до 30-о място. АФК Борнемът заема 28-о място. Приходите на отбора на „Черешките“ в размер на 136.6 млн. паунда през 2016/17 са със 135.7 млн. паунда повече от представянето им в Лига на парите през 1996/97.

На други места в Европа

Първите пет места се допълват от Байерн Мюнхен на четвърто място. Пари Сен Жермен заема седма позиция, отстъпвайки с едно място за втора поредна година. Докато ПСЖ е единственият френски футболен клуб в Лигата на парите, то Олимпик Лион отново се възражда, като се класира с много малко извън топ 20, възползвайки се от увеличените приходи след преместването на нов стадион и успешно достигане на полуфинал на Лига Европа.

[ad id=“225664″]

Милан за първи път е извън топ 20, но градските му съперници Интер се изкачиха 4 места нагоре до 15-о място, след значителен ръст в приходите от търговска дейност и придобиването им от китайската компания Suning.

Представянето в първенствата на УЕФА бе от ключово значение за 19-ото място, на което се класира Наполи. Футболен клуб Рома изпадна от „Футболната лига на парите“ за трети път от създаването на класацията преди 21 години.
profit.bg


image0 (9K)