Най-обидната за Запада реч на Ердоган след опита за преврат в Турция

На икономически форум в турското президентство, пред международни инвеститори, Реджеп Тайип Ердоган днес отправи най-яростната си словесна атака към Запада след опита за преврат на 15 юли, отбелязва агенция АФП.

Ердоган обвини Запада, че „подкрепя тероризма“ и застава на страната на метежниците.

Турският президент твърди, че сценарият за преврата е „написан в чужбина“:

„Това не беше събитие, планирано само отвътре. Актьорите действаха по сценарий, написан в чужбина.“

Ердоган твърди, че извънредното положение в страната „спазва европейските процедури“:

„Вижте какво направи Франция: три плюс три, плюс шест, тя обяви една година извънредно положение.“

Той каза още, че Турция изцяло изпълнява своите задължения по споразумението с ЕС – за разлика от Брюксел:

„Ние нямаме нито една стъпка, която би създала проблеми в Европа. Ние защитихме Европа, настанявайки при нас 3 милиона бежанци от Сирия и Ирак. А ЕС не изпълнява своите обещания. При нас досега не са постъпили 3 милиарда евро (става въпрос за финансирането на проектите за бежанците на територията на Турция, за което има споразумение с Брюксел – б.р.)“

Отмяната на визите с ЕС трябваше да стане през юни, но така и не стана. Турция изпълнява своите задължения. Ние искаме наред с това да се изпълняват и обещанията на ЕС. Пред вас не е страна-слуга. Вие ще разберете това, каза Ердоган.

Турският президент обяви също така, че няма да се съобразява с критиките на правозащитната организация Амнести интернешънъл.

Миналата седмица организацията излезе с доклад, в който бе разкрито, че част от арестуваните във връзка с опита за преврат в Турция са малтретирани.

източник: offnews.bg


image0 (9K)