Най-новата атракция във Велико Търново – панорамен асансьор до Трапезица

Очаква се над 50 000 да посетят Трапезица в рамките на една година, което потвърждава позициите на Велико Търново като една от най-посещаваните дестинации в страната

На 23 септември – ден след българската независимост, старата столица Велико Търново ще посрещне гости и туристи с нов асансьор до хълма Трапезица, съобщава БНТ. Посетителите могат да се качат на историческият хълм по екопътека или чрез релсово съоръжение – фуникуляр от 9,00 часа до 18,00 часа. На крепостта могат да се разгледат разкритите при археологически проучвания средновековни църкви и интерактивната експозиция, която представя величието на столица Търновград и Второто българско царство.

Фуникулярът ще се движи по график всеки ден, без понеделник. Съоръжението няма да работи при температура над 35 и под 5 градуса, както и при силен вятър и дъжд. Дължината на железницата е 135 метра и е изградена от 3 вида релси. Капацитетът на кабината е 15 души и няколко деца.  Качилите се пеш няма да имат възможност да слязат от хълма с фуникуляра.

Таксата вход за крепостта е 6 лева, а за ползване на фуникуляра – 10 лева. Комбинираният билет за Трапезица (такса вход за музеен обект и ползване на фуникуляр) e 16 лева, като посещенията за децата до 7 години са безплатни.


image0 (9K)