Най-известната филмова сага навърши 40 години

През 1977 година никой не бе чувал за лазерен меч или за медни бикини и не се обръщаше към непознати с думите „Нека Силата е с нас“. Нещата обаче бяха на път да се променят. Предстоеше да се появи по екраните третият филм на младия 33-годишен режисьор Джордж Лукас за борбата между доброто и злото.

40 години по-късно „Междузвездни войни“ е най-рентабилната филмова сага на всички времена, а поклонници на джедайската религия има в много страни, съобщава NOVA, позовавайки се на БТА.

Първият филм от поредицата, излязъл по екраните на 25 май 1977 година, е с бюджет 11 милиона долара. Прожектиран е само в 32 киносалона и донася 1,6 милиона долара приходи през първия уикенд след появата си по екраните.

Актьорският му състав включва малко известни по онова време актьори – Марк Хамил (Люк Скайуокър), Кари Фишър (принцеса Лея) и Харисън Форд (Хан Соло).

Вестта за интересния филм обаче се предава между фенове „от уста на уста“ и не след дълго се извиват големи опашки за билети пред киносалоните. В края на краищата първият филм от поредицата събра 221,3 милиона долара приходи, които дори се удвоиха след новата му редакция, извършена от „Туентиът сенчъри фокс“.

Двата следващи филма от поредицата – „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“, събраха по над 200 милиона долара приходи.

Следващите три филма, излезли по екраните между 1999 година и 2005 година, обаче не бяха толкова успешни. Действието в тях се развива преди случващото се във филмите от поредицата, появили се по екраните през 1977 година, 1980 година и 1983 година.

Днес трудно бихме си помислили за тревогите на тогавашния екип дали филмът е успешен. Сега няма човек, който да не е чувал за „Войните“, дори и да не ги харесва особено много. Повечето хора обаче са луди фенове на лентата и с нетърпение чакат всеки нов епизод.

„Междузвездни войни“ оказва огромно влияние на съвременната попкултура и е третата най-печеливша поредица на всички времена след „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“ с печалби до момента от над 4,3 млрд. долара.

Разказът за измислената галактика, населявана от стотици видове различни създания и борбата за надмощие между тях бързо печели сърцата, а продукцията дава основа за развитие на развлекателния бизнес с компютърни игри, комикси, играчки и т.н.

До този момент сме виждали седемте части на филма, но съвсем скоро по малките екрани ще можем да се насладим и на „Междузвездни войни: Епизод 8 – Последният джедай“, който ще излезе на големия екран на 15 декември.


image0 (9K)