Най-драматичните от десетилетия избори за президент на САЩ започват

Днес е решителният ден, в който в САЩ ще изберат 45-ия си държавен глава.

Двамата основни кандидати за американски президент са Хилари Клинтън от Демократическата партия и Доналд Тръмп от Републиканската.

Тръмп се надява да спечели тези избори с гласовете на мъжете от работническата класа. Хилари Клинтън се радва на подкрепа от страна на латиноамериканците, голяма част от афроамериканците и белите образовани жени.

Избирателната система в САЩ е доста по-сложна и американските граждани не избират пряко своя президент. Те гласуват за своя фаворит в родния си щат, но изборът се прави от Федерална избирателна колегия. В нея всеки щат разполага с толкова гласове, колкото представители има общо в двете камари на Конгреса. Така например, когато даден кандидат спечели във Флорида, всичките 29 гласа от щата след това отиват за него.

Сложната система отразява заложеното в конституцията разделение на федералната и щатските власти. Така може да се получи аномалията да спечели кандидатът, който е получил по-малко гласове при общия вот във всички щати. Той обаче може да събере по-голяма подкрепа във Федералната избирателна колегия, ако е победил в щатите, които осигуряват повече гласове в нея.

Членовете на Федерална избирателна колегия са задължени – по съвест или под клетва в различните щати, да дадат гласа си за кандидата, спечелил в техния щат.


image0 (9K)