От една от най-големите електронни пощи са „преглеждали“ писмата на потребителите

Една от най-големите електронни пощи в света Yahoo тайно е „претърсвала“ всички имейли (електронни писма) на клиентите си. Това е станало по искане на разузнавателните служби на САЩ.

От Yahoo са използвали специална програма, която претърсва всички писма на потребителите й за конкретна информация. Тя може да намери нужната дума или словосъчетание в главното текстово съобщение или в прикачен файл, съобщава агенция „Ройтерс“.

Компанията е сканирала стотици милиони имейли в акаунти на потребители в Yahoo Mail по искане на Агенцията за национална сигурност и на ФБР. Скандалните разкрития бяха направени от двама бивши служители на Yahoo и от други експерти.

Това е първият известен случай, в който американска Интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички електронни писма. До този момент подобни фирми са давали информация за имейли на потребители, които са съхранявани в пощите им.

Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби. Единствено беше обявено, че са искали от Yahoo да търси определена буквена комбинация. Това може да означава някакъв израз в имейл или приложение, заявиха пожелалите анонимност източници.

 


image0 (9K)