Най-възрастният милиардер в света почина

На 101-а годишна възраст почина милиардерът Дейвид Рокфелер. Кончината му е настъпила поради сърдечна недостатъчност, съобщи BBC.

Той беше единственият жив внук на първия милиардер в САЩ – съоснователят на „Стандарт Ойл“ Джон Д. Рокфелер. Състоянието на покойния се оценяваше от списание „Форбс“ на 3.2 милиарда долара. Той беше най-възрастният милиардер в света.

Дейвид Рокфелер се дипломира в Харвард през 1936 година. Четири години по-късно защитава докторантура в университета в Чикаго. По време на Втората световна война служи в армията, след което започва работа в „Чейс Банк“, която по-късно става световноизвестната „Джей Пи Морган Чейс“ („JP Morgan Chase“).

Дейвид Рокфелер става президент на институцията през 1961 година, а през 1969-та вече е председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор. Той смята, че банката трябва да разширява своето присъствие в чужбина, като така намира купувачи за американските стоки.

Преследвайки тази цел, „Джей Пи Морган Чейс“ става първата американска банка с офиси в СССР и Китай.

Дейвид Рокфелер е и инициатор на проекта за изграждането на Световния търговски център в Ню Йорк. Той ще се запомни и като филантроп, и ценител на изкуството. Дълги години Рокфелер е в тесни връзки с Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Частната колекция от произведения на изкуството на милиардера се оценява на 500 милиона долара.


image0 (9K)