Най-високите данъци в Белгия и Германия, най-ниските в Чили

Белгийците, които нямат деца, не са семейни и получават средната за страната заплата, плащат средно най-големи данъци, следвани от германците.

[ad id=“225664″]

Това сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Работещите в Чили, Нова Зеландия и Мексико пък дават най-малка част от заплатите си на държавата. Така нареченият данъчен клин (разликата между заплатата преди и след облагане с данъци – бел. ред.) в Белгия достига 54 процента, 49,4 процента в Германия, 48,2 процента в Унгария и 48,1 във Франция.

Чилийците плащат едва 7 процента, новозеландците – 17,9 процента, а мексиканците – 20,1 процента. Данъците върху трудовите доходи на средния трудещ се в страните от ОИСР през 2016 г. са продължили да се понижават, отчитайки спад за трета поредна година – до 36 процента от разходите за труд.

[ad id=“263680″]

Намаляването на данъчния клин, отчитано от 2013 година, отчасти се обяснява с реформите, въведени в някои страни с цел намаляване на данъците върху трудовите доходи“, посочва докладът.

Организацията отбелязва Белгия и Австрия като страни, където показателят се е понижил силно през 2016 г. заради тази тенденция.

Единствено в Гърция данъчният клин е нараснал с над един процентен пункт – с 1,06 на сто, което се дължи на едновременното увеличаване на личния подоходен данък и вноските за социално осигуряване.


image0 (9K)