Назрява криза в българската армия. Липсват командоси

Назрява криза за командоси, едно от най-елитните звена на българската армия. Силите за специални операции търсят кандидати за бъдещи барети. 68-ма бригада „Специални сили“ се състои от експерти в контратероризма, бойното търсене, спасяване и специално разузнаване.

Стъпка встрани, разсейване за секунда и последствията може да фатални, също като в реални условия, защото на полигона в Црънча командосите тренират с бойни патрони, взривове и гранати, предаде бтв.

Мерникът трябва да е хирургически прецизен, без значение с коя ръка и око стреляш. Командосите трябва да се изпълняват физическите и психическите натоварвания, да бъдат колективни играчи, да бъдат лидери, да са адаптивни. Затова и бъдещи командоси не се намират лесно.

Изискванията за кандидатите са високи – тежък физически тест, проверка на интелигентността и интервю. Който премине през тях, се изправя срещу най-трудното. „Военнослужещите, които кандидатстват за длъжности, които изискват изпълнение на парашутни скокове, минават през изключително тежък медицински преглед”, подчертава бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“.

Освен парашутна командосите водят и алпийска подготовка. Често работят и съвместно с американските „Зелени барети”.

Подробна информация за начина, по който можете да кандидатствате за „Специалните сили“, ще откриете в сайта на МО или във всяко военно окръжие.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)