Наздраве! Да почерпят Сузана и Лиляна

В църковния календар всеки ден е посветен на някой светия или пък само на един светия. Днешният 11 август църквата отбелязва двоен празник – на свети дякон Евпъл и на света мъченица Сузана (Сосана).

Днес имен ден празнуват много красиви женски имена Сузана и Лиляна.

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без страх служил на Бога. По това време било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги, които езическите власи старателно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят.

Бил заловен, когато в една бедна колиба чел св. Евангелие. В мрачната тъмница св. Евпъл бил жестоко измъчван чрез глад и жажда. Пред смъртта си той с глас от небето поучавал народа и бил утешен: „Блажен си ти, Евпле, Мой добри и верн рабе! Влез в радостта на твоя Господ!“ След това той радостно преклонил главата си под меча на палача.

Света Сузана (Сосана) била дъщеря на презвитер Гаваний.

Гаваний бил брат на тогавашния римски папа Гай (папа от 283 г. до 22 април 296 г). Тъй като добре познавал езическите философи, както и Свещеното Писание, по съвета на брат си, написал много книги като опровержение на езическите заблуждения.

Сузана се отличавала с ум и красота, която била превъзхождана от духовната й красота. Император Диоклециан я поискал за жена на своя осиновен син Максимиан.  Тя отказала да се омъжи за него, а това разгневило императора. Била подложена на страшни мъчения. Главата й била отсечена с меч. Светият Папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата за храм.


image0 (9K)