Над 200 кг опасни битови отпадъци бяха събрани от есенната кампания в Стара Загора

Гражданите на Стара Загора проявиха висока активност и отговорно отношение по време на проведената есенна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

 

Успешен старт на първата есенна кампания за събиране на опасни битови отпадъци отчитат експертите от отдел Екология в Община Стара Загора. На 8 и 9 ноември 2018 г. в мобилни събирателни пунктове, разположени в парк „Зелен клин“ и парк „Артилерийски“, бяха предадени повече от 207 кг. опасни битови отпадъци. В пунктовете бяха събрани и предадени за обезвреждане остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини, негодни за употреба препарати за растителна защита и борба с вредители, живачни термометри и живак. Лекарствата с изтекъл срок на годност бяха сред опасните отпадъците, които най-често гражданите предаваха за обезвреждане.

След успешния старт, системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще продължи да функционира и през следващите години. Мобилни събирателни пунктове ще се организират два пъти годишно (пролет и есен) с продължителност най-малко от два дни през всеки период. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се определят в срок до 31 януари на съответната година.

Извън периодите на провеждане на кампаниите с мобилни събирателни пунктове, гражданите могат да предават събраните от тях опасни битови отпадъци в Центъра за рециклиране на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. Работното време на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ е всеки ден от 8:00 до 19:00 часа. В Центъра за рециклиране опасните битови отпадъци се съхраняват временно в специализирани контейнери, при условия гарантиращи безопасността за здравето на хората и околната среда, след което се предават на лицензирани фирми за тяхното крайно обезвреждане.


image0 (9K)